Coronavirus

Statens Serum Institut opfordrer til forlængelse af restriktioner

Kåre Mølbak er professor og faglig direktør for Infektionsberedskabet hos Statens Serum Institut. Scanpix

Statens Serum Institut understreger, at der er usikkerhed om tallene.

Statens Serum Institut skriver i en netop udgivet rapport, at reproduktionstallet - det såkaldte R0-tal - for nuværende er 2,1 i Danmark for coronavirus.

Dette betyder, at hver af de smittede patienter i Danmark i gennemsnit har båret smitten videre til 2,1 personer. I Italien er dette tal 2,6.

Det er Statens Serum Instituts vurdering, at hvis de stramme restriktioner i Danmark fortsætter, vil dette tal kunne reduceres med yderligere 30-50 procent. Og det vil kunne mærkes positivt i sundhedsvæsenet, lyder det. Men det vil kræve en yderligere forlængelse af nedlukning og restriktioner i Danmark:

- En forudsætning for dette er dog, at perioden med nedsat kontakt i samfundet forlænges ud over 30. marts 2020, skriver Statens Serum Institut i rapporten, der hedder "Vurdering af det aktuelle smittetryk i Danmark".

Direktør: Usikkerhed i tallene

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, siger til TV 2, at man hidtil har arbejdet med et højere reproduktionstal i Danmark, end de 2,1 man vurderer nu, men han understreger, at der er usikkerhed om tallene.

- Der er stadig meget usikkerhed om tallene. Men vi anbefaler, at restriktionerne bliver forlænget, siger han.

Han tilføjer, at meget afhænger af, at befolkningen bliver ved med at respektere restriktionerne. I den nye rapport anbefales det, at de eksisterende råd og anbefalinger efterleves gennem foråret.