Coronavirus

Skolerne bliver ikke åbnet foreløbig, siger eksperter

Udviklingen i epidemien giver grund til forsigtig optimisme, mener professor. Men det er alt for tidligt at slække på forholdsreglerne.

Den foreløbige nedlukning af Danmark, som statsminister Mette Frederiksen annoncerede på et pressemøde onsdag 11. marts klokken 20.30, står til at udløbe, når ugen er omme.

Men børn og offentligt ansatte skal ikke glæde sig for tidligt til at vende tilbage til skoler og arbejdspladser, vurderer flere eksperter i virusser og epidemier.

Allan Randrup Thomasen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kalder det fuldstændig usandsynligt, at skolerne åbner på mandag. Faktisk mener han, det er urealistisk, at skolerne åbner på denne side af sommerferien. Det siger han til Berlingske.

Vi skal ud af april

Andre dele af samfundet, som for eksempel arbejdspladser, kan måske begynde at åbne tidligere, men ifølge Allan Randrup Thomasen skal vi ud af april, før det er realistisk. Og nok også længere end det.

- Det er væsentligt, at alt, hvad vi har gjort hidtil, ikke har været spildt, og derfor er det vigtigt, at vi har styrken til at vedblive så længe, det giver mening. Og vi skal altså godt om på den anden side af toppen af epidemien, før man kan begynde at overveje at give los, siger han til Berlingske.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, erklærer sig fuldstændig enig i, at det er urealistisk at åbne skoler og samfund igen fra starten af næste uge. Det er alt for tidligt, mener han.

- Det ser ud til, at udviklingen er fornuftig i øjeblikket, stigningstaksterne er dæmpede, og der er ikke så voldsomt mange syge, som vi måske kunne have frygtet. Men vi ved ikke, om det er en pause i epidemien, siger han til TV 2.

- Det er slet ikke tid til at slække på reglerne, for smitten er derude. Så hvis vi slækker på reglerne, risikerer vi at få en bølge nummer to hurtigt, fortsætter han.

Forsigtig optimisme

De seneste tal for epidemien i Danmark viser, at 254 smittede personer er indlagt, heraf er 55 i intensivbehandling, mens 13 er døde.

Stigningen i tallene er mindre, end man kunne have frygtet, og det giver grund til fortrøstning, mener Hans Jørn Kolmos. Det tyder også på, at myndighedernes tiltag virker.

Men det er svært at give et godt bud på, hvor længe de skal forlænges.

- Jeg vil nødig svare på det endnu, jeg vil godt se, hvordan udviklingen bliver i løbet af ugen. Men tallene giver grund til forsigtig optimisme. Det ser ud, som om de forholdsregler, man har lavet, har en effekt. Men vi skal heller ikke slække på forholdsreglerne nu. Vi skal køre videre, til smitten er mindre udbredt i samfundet, siger han.

Allan Randrup Thomasen deler den milde optimisme. Men derfor er det også vigtigt, at vi ikke går tilbage til det åbne samfund alt for abrupt, for så kan billedet meget nemt skifte.

- Vi har et eksempel fra den spanske syge i USA, hvor forskellige store byer gjorde forskellige ting. Og der var en af byerne, hvor man gjorde alt det rigtige, men man lukkede bare op for tidligt, med det resultat at der kom et nyt opsving i epidemien med en bølge, der var ligeså stor som den første, siger han til TV 2.

Brostrøm tvivler

Beslutningen om at åbne samfundet eller forlænge nedlukningen ligger hos regeringen, der får kyndig vejledning af Sundhedsstyrelsen. Og her er man heller ikke sikker på, at skolerne åbner på mandag.

- Jeg vil tvivle på det, hvis jeg skal være helt ærlig, sagde direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm onsdag aften, da han var gæst i magasinet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

- Jeg er desværre nødt til at være realist, og jeg kan se, at det her er en sygdom, der smitter let i et samfund – selv i et samfund, der holder afstand og holder sig inden døre, lød det.

Berlingske har også talt med Jens Lundgren, der er professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet. Ifølge ham er der meget stor sandsynlighed for, at nedlukningen fortsætter længere end de første to uger - og nok også meget længere.