40 mutationer af coronavirus fundet på Island

Et sandsynligt scenarie er, at virussen udvikler sig til at blive mere smitsom, men mindre farlig, vurderer dansk virolog.

De islandske sundhedsmyndigheder har fundet 40 mutationer af coronavirus blandt smittede i landet. En enkelt person har vist sig at være inficeret med to varianter af ny coronavirus, skriver Dagbladet Information.

Sundhedsmyndighederne har i samarbejde med det private genetikfirma DeCode Genetics testet 9.768 personer for coronavirus. Men man har ikke kun testet for infektion af coronavirus. Man har også foretaget en fuld gensekventering af de infektioner, der er fundet.

- Vi kan se, hvordan virus muterer, forklarer Kári Stefánsson, direktør i DeCode Genetics, til Information.

- Vi har fundet 40 islandspecifikke mutationer, og vi har fundet en person, der havde en blanding af virus. Vedkommende havde virus fra både før og efter mutationen.

Kan mutere heftigt

De mange mutationer på Island overrasker ikke professor og virolog Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Coronavirus er kendt som en virus, der kan mutere rimelig heftigt. Vi har set rapporter om varianter fra Kina allerede. På den måde passer det godt med, hvad man vil forvente, siger han til Information.

I alt er der fundet 473 smittede personer på Island siden den 28. februar, hvor det første tilfælde blev opdaget. En enkelt person er død, og 12 er indlagt.

De islandske sundhedsmyndigheder har testet samtlige af de personer, der enten udviste symptomer, var syge eller var i risikogruppen for coronavirus.

Mulighed for at gavne hele verden

Derudover har DeCode Genetics testet 5.571 personer, der ikke udviste symptomer på sygdommen, og som ikke var i risikogruppen, men som meldte sig frivilligt til at blive testet. Genetikfirmaet har i den forbindelse fundet 48 tilfælde af coronavirus, hvor den testede person ikke udviste symptomer af nogen art.

Professor Allan Randrup Thomsen forventer, at virussen på den lange bane vil udvikle sig til at være mere smitsom, men mindre sygdomsfremkaldende.

- Det ligner det mønster, som vi ser med influenza, og det kan vi jo godt leve med, siger han til Information.

Chefepidemiolog på Island Thorolfur Gudnason forventer, at forskningsresultaterne kan vise sig overordentligt gavnlige over hele verden.

- Vi forventer, at hele arbejdet med at teste store dele af befolkningen vil give viden, der kan bidrage til verdens indsats mod denne pandemi, sagde han fredag ved et pressemøde i Reykjavik.