Fynsk virksomhed: Vi har løsningen på manglende testudstyr

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Virksomheden PentaBase leverer ugentlig over 100.000 reagenser til en række lande. Nu har myndighederne svaret.

Testudstyr for coronavirus er en mangelvare i flere regioner. Men hjælpen kan vise sig at komme fra egne rækker. Hvis ellers myndighederne er parat til at tage imod.

Sådan lyder det fra den fynske virksomhed PentaBase, som ugentligt leverer 100.000 og 200.000 reagenser til en række lande, hvor de bruges til at teste for corona.

Det skriver TV 2/Fyn.

Ifølge direktøren har man allerede for flere dage siden henvendt sig til myndighederne for at få den nødvendige godkendelse. Nu er der blevet reageret fra de centrale instanser, skriver TV 2/Fyn.

- Jeg er blevet ringet op af Magnus Heunicke (Sundhedsminister, red.), og så har jeg fået e-mails fra Søren Brostrøm (som er direktør for Sundhedsstyrelsen, red.) og Thomas Senderovitz (som er direktør for Lægemiddelstyrelsen, red.), siger Ulf Bech Christensen til TV 2/Fyn.

- Den endelige godkendelse kan vi først få, når vi har prøvet det af på patienter, siger han.

Lægemiddelstyrelsen skriver søndag i en mail til TV 2, at man vil indgå i samarbejde med PentaBase og andre danske virksomheder for at sikre testudstyr.

- Vi arbejder benhårdt alle ugens dage på i samarbejde med danske virksomheder at skaffe testudstyr og værnemidler til det danske sundhedsvæsen. Vi arbejder på mange fronter, herunder også med at sikre hurtig og effektiv transport til landet, og vi er glade for den store støtte og opbakning, som vi oplever alle steder. Det gælder også i forhold til tilbuddet fra virksomheden Pentabase, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Venter på svar for at komme i gang

PentaBase har efterlyst et formaliseret samarbejde for at komme i gang med produktionen af reagenser til det danske sundhedssystem.

Reagenser er et kemisk stof, der bruges til påvisning af et andet stof ved at kunne reagere med dette for eksempel med en farveændring eller bundfald.

Tidligere har Ulf Bech Christensen, at svaret fra de danske myndigheder er udeblevet.

Nu svarer Stephanie Lose (V) i en mail til TV 2, at man ser seriøst på alle henvendelser.

- I regionerne bliver vi hver dag kontaktet af rigtig mange virksomheder, og vi sætter stor pris på, at så mange ønsker at bidrage. I samarbejde med Lægemiddelstyrelsen foretager regionerne en grundig faglig vurdering af de henvendelser, der er relevante, skriver Stephanie Lose.

Regionerne er i dialog

Regionsformanden skriver, at man nu har taget kontakt til PentaBase.

- Vi er aktuelt i dialog med både PentaBase og andre virksomheder, der ikke normalt producerer testudstyr. For med den voldsomme stigning i den globale efterspørgsel er vi meget opmærksomme på at se efter alternative løsninger. Det er helt afgørende, at vi ikke går på kompromis med sikkerheden, siger Stephanie Lose.

Normalt fokuserer PentaBase forretningen på udstyr til kræftbehandling. Men Ulf Bech Christensen forventer ikke, at det vil tage lang tid at være klar til at hjælpe med at teste for coronavirus, hvis virksomheden får adgang, idet reagenser og testmaskiner er de samme.

Direktøren for PentaBase siger også, at man er parat til at stille medarbejdere til rådighed, hvis der er behov.