Styrelse bakker op om test af malariamedicin mod corona - men begrænser adgang til det

Kliniske forsøg skal dokumentere, om midlet klorokin kan bruges i kampen mod coronavirus.

Malariamedicin til coronasmittede patienter er en god idé. Hvis der vel at mærke er bevis for virkningen.

Sådan lyder meldingen fra Lægemiddelstyrelsen som reaktion på danske forskeres initiativ med at teste malariamedicinen klorokin.

- Det er en fremragende idé, at man nu går i gang med at undersøge, om der rent faktisk er en effekt af klorokin, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, til TV 2.

Styrelsen har tidligere forholdt sig skeptisk til klorokin som medicin mod coronavirus. Netop på grund af den manglende dokumentation for stoffets virkning overfor coronasmittede.

- Vi skal vide, om det virker, og derfor skal der laves kliniske forsøg. Man skal ikke gå ud og bruge medicin lemfældigt med patienter som forsøgskaniner uden garanti for, at medicinen virker, siger Thomas Senderovitz.

Starter forsøg i næste uge

Bag initiativet med at ville anvende klorokin i behandlingen af coronavirus står den praktiserende læge Stig Ekkert. Sammen med professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre hospital, starter han forsøget - formentlig allerede i næste uge.

Ifølge Stig Ekkert er malariamedicinen ikke et rent mirakelmiddel. Men det vil hjælpe patienterne med at blive mindre syge og hurtigere raske, siger han.

Det bliver dog ikke muligt at få medicinen hos sin læge.

Som en direkte konsekvens af, at bekymrede borgere kunne få den fiffige idé selv at få udskrevet klorokin til medicinskabet derhjemme, vil Lægemiddelstyrelsen nu lukke ned for udlevering af præparatet.

- Fra på mandag ændrer vi udleveringsbestemmelserne for klorokin, så det kun er speciallæger og hospitaler, der vil have adgang til det. Det gør vi, for at der ikke skal komme et uhensigtsmæssigt forbrug af noget, der ikke er dokumenteret, siger Thomas Senderovitz.

Perspektiv

Flere lande tester malariamedicin mod coronavirus

Både i Kina, Singapore, Australien, Polen og Frankrig har man forsøgt sig med at behandle coronasmittede med klorokin uden at have videnskabelig evidens.

Norge har sat gang i et forsøg, hvor flere norske hospitaler skal teste malaria- og ebolamedicin på corona-patienter. Et studie, der fredag blev lanceret i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen, WHO. De to typer medicin, som skal testes, er klorokin og remdesivir.

Torsdag sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, på et pressemøde, at klorokin har vist positive resultater i form af behandling mod coronavirus, og at medicinen derfor vil blive tilgængelig for amerikanere smittet med virussen. De amerikanske sundhedsmyndigheder kritiserede efterfølgende Trumps udmelding med den grund, at klorokin ikke er godkendt til behandling af coronavirus.

50 familier i forsøg

Hverken Verdenssundhedsorganisationen, WHO, amerikanske eller europæiske sundhedsmyndigheder har til dato evalueret klorokin i forhold til coronavirus og den sygdom, den medfører, covid-19.

Derfor skal der gennemføres kliniske forsøg herhjemme.

Klorokin gives i tabletform, men er ikke uden bivirkninger. Ikke alle bliver ramt. Blandt de hyppigst forekommende bivirkninger er kvalme, mavepine og kløende udslæt.

På Hvidovre Hospital vil Stig Ekkert og Thomas Benfield undersøge, om midlet kan bruges forebyggende, så smitte helt kan undgås. Derfor skal patienternes pårørende også deltage i studiet.

Samlet forestiller de sig at inkludere omkring 50 familier i forsøget.