Coronavirus

Politiet holder igen med bødeblokken, selv om danskerne stimler sammen

Politiet bliver bestormet med henvendelser om folk, der er for mange på for lidt plads.

Ingen bøder endnu. Men det er tæt på.

Sådan lyder budskabet fra flere politikredse på en forårsdag, hvor danskere i hundredtusindvis har bevæget sig ud i det fri for at få sol på næsen.

- Vi har ikke uddelt bøder, men det kommer vi til. For mange mennesker går for tæt, siger vagthavende Lars Bisgaard fra Østjyllands Politi.

Lars Bisgaard har netop sendt et Tweet ud, hvor han med et glimt i øjet minder folk om at efterleve det gamle Police-hit "Don't stand so close to me".

- Det har giver os meget arbejde, fordi der også kommer rigtig mange henvendelser fra bekymrede borgere. Men når vi ikke har uddelt bøder, er det, fordi vi synes, der skal være proportioner i det her, siger Lars Bisgaard.

Ingen bøder i Odense - men flere tilfælde på kanten

Hverken i København eller i Odense var der lørdag eftermiddag givet bøder for overtrædelser udendørs lørdag.

Et gående par på en vej ved havnefronten i Aalborg, lørdag den 21. marts 2020. Langs hele havnen i Aalborg var der god afstand mellem de mange folk der var ude og nyde vejret.

På Fyn får politiet dog mange anmeldelser og rykker ud.

- Det har ikke udløst bøder. Foreløbig forsøger vi at klare episoderne med politifornuft og konduite, siger Ehm Christensen fra Fyns Politi.

Det er især idrætsanlæg og legepladser, som bevæger sig i den kritiske zone med hensyn til for mange mennesker på for lidt plads.

- Her bruger vi indtil videre påbud og vejledning. Nogle af idrætsanlæggene er først ved at blive lukket ned for offentligheden, så der kan være brug for en løftet pegefinger, fortæller Ehm Christensen.

- Tag jer sammen

Københavns Politi og overborgmester Frank Jensen (S) talte med store bogstaver på et pressemøde lørdag for at få folk til at holde afstand og ikke være samlet i forsamlinger over ti personer i det milde forårsvejr.

- Nu må I tage jer sammen, lød budskabet til de danskere, der stadig har svært ved at forstå det.

Byboer og P-vagter prøver at finde balancen mellem at nyde forårsvejret og holde afstand til andre mennesker rundt om Peblingesøen i København, lørdag den 21. marts 2020.

Det er blevet fulgt op af en række initiativer. Udover at politiet nu kan give bøde på 1500 kroner til folk, der ikke retter sig efter anvisningerne udendørs, er der blandt andet blevet ensrettet færdsel ved Søerne i København.

Løbere og fodgængere må nu kun bevæge sig rundt i urets retning, og de skal holde afstand til hinanden.

- Det er ret tydeligt, at folk er begyndt at lytte. Det ser faktisk ud som om folk efterlever det, og at folk stort set kun går i den retning, de skal. Nu har jeg været her en time, siger TV 2's Anders Lomholt.

Skatere nyder det gode forårsvejr på Skatebanen i Fælledparken i København, lørdag den 21. marts 2020. Banen tiltrækker stadig skatere, men afstanden mellem dem er blevet større i takt med myndighedernes mange advarsler

Søren Geert Nielsen, enhedschef i Københavns Kommune, som er sendt ud for at sikre at folk overholder ensretningen, bekræfter indtrykket.

- Heldigvis er folk imødekommende og følger den anvisning, de får, i hvert fald 95 procent af dem. Der er et par enkelte, der løber med noget i ørerne, som kan være svære at fange, siger Søren Geert Nielsen.

Flere misforståelser

Generelt har politiet landet over meget travlt med at reagere på anmeldelser fra borgere, som synes, det kniber for andre med at forstå myndighedernes budskab om at holde afstand.

Motionister holder formen ved lige i Charlottenlund - med sikker afstand, lørdag den 21. marts 2020. Christin Sommer arrangerer og afholder træninger fire dage om ugen.

- Dagen igennem har telefonerne ringet med henvendelser fra folk, som mener, at reglerne ikke bliver overholdt. Overordnet ser det dog fint ud. Indtil videre, om ikke andet, siger Lars Guldborg fra Københavns Vestegns Politi.

Han peger på, at der også sker misforståelser.

- En del har ringet for at spørge, om det er lovligt for byggemarkeder at holde åbent, men det er det, så længe der er fire kvadratmeter gulv per kunde, og at man holder afstand ved kassen, siger Lars Guldborg.