Coronavirus

Nu lukker luftrummet over flere hundrede danskere: De er 'virkelig, virkelig strandet'

Peru er i undtagelsestilstand med udgangsforbud som følge af coronavirusudbruddet. Mere end 200 danskere er strandet i landet.

Da Jeanet Stecher Høgh og Daniel Holm Pedersen vågnede i Lima lørdag, var det til en virkelig dårlig nyhed. Perus forsvarsminister havde oplyst, at luftrummet over landet vil lukke ned inden for det næste døgn for at stoppe smittespredningen af coronavirussen.

Udenrigsministeriets Borgerservice kunne senere uddybe, at al kommerciel flyvning fra lufthavnen i Lima stopper fra søndag 22. marts.

Tiden er med andre ord løbet ud for parret og de over 200 andre danskere, der er strandet i Peru. De må se i øjnene, at de ikke aner, hvordan og hvornår de kommer hjem.

Skal helst blive på værelset

Fredag fik 27-årige Jeanet Stecher Høgh og 25-årige Daniel Holm Pedersen ellers at vide, at de kunne forvente hjælp inden for halvanden uge. Men det var inden meldingen om det peruvianske luftrums nedlukning.

Så nu sidder de på deres hotelværelse i Lima, hvor de ankom i mandags fra Cusco i den sydøstlige del af landet. Her er flere danskere stadig fanget, fordi præsidenten Vzcarra i sidste uge erklærede undtagelsestilstand og indførte udgangsforbud. For at opretholde tiltagene er landets militær sat ind.

Den anden dag stak Jeanet og Daniel hovederne ud af hotellets indgang, og de ville forsøge at gå lidt ned ad gaden, men inden de nåede så langt, stoppede en vagt dem. De må gerne være rundt på hotellet, men det er mest velset, at de opholder sig på deres værelse.

- Det er ekstremt hårdt psykisk at sidde her og ikke vide, hvornår vi kommer hjem, siger Daniel Holm Pedersen på en forbindelse fra Lima.

- Modet er ved at forsvinde, men vi husker også os selv på, at der er nogle, som har det værre end os, supplerer Jeanet Stecher Høgh.

De fortæller, at flere af gæsterne på hotellet de seneste dage er blevet hentet af deres respektive lande, og derfor er en ny frygt hos dem, at hotellet lukker, og at de skal finde et nyt sted at opholde sig.

- Vi ved aldrig, hvad morgendagen bringer, sige Jeanet Stecher Høgh.

Har ikke hørt fra myndighederne

Parret rejste fra Danmark 4. februar og havde billetter retur til Danmark 7. april. Siden Udenrigsministeriet kom med sin opfordring, har de forsøgt at komme hjem. Men det er ifølge dem foregået uden særlig meget information fra de danske myndigheder. Det, de hører, er ofte rygter, og så er der blevet oprettet Facebook-sider for danskere strandet i udlandet og særligt i Peru.

- Vi får ingenting at vide. Vi er medlem af diverse lister og grupper, men vi får ikke noget at vide fra officielt hold. Det er kun, når vi får venner i Danmark til at ringe til Udenrigsministeriet, at vi kan få at vide, hvad der sker, siger Daniel Holm Pedersen.

Udenrigsministeriets Borgerservice lagde lørdag aften en video på Twitter, hvor direktør Erik Brøgger Rasmussen siger til danskerne i Peru, at ”de skal finde et godt sted at være, og så bliver der arbejdet på løsninger”.

- Men jeg kan med sikkerhed sige, at det kommer ikke til at gå lynhurtigt, som de går og drømmer om. Vi gør, hvad vi kan, men vi kan simpelthen ikke trylle i den her situation, siger Erik Brøgger Rasmussen i videoen.

De over 200 danskere, som sidder fast i Peru, skal altså ikke forvente at komme hjem lige med det første.

- Desværre er de efter i morgen virkelig, virkelig strandet, siger Erik Brøgger til Ritzau.