Coronavirus

Borgmester: Vi er klar til at melde folk til politiet

Odense Kommune lukker byens fitnesspladser, fordi folk ikke kan finde ud af at overholde reglerne, når de bruger dem, siger Odenses borgmester.

Der er kommunalt ansatte ude på gader og i parker denne weekend i Odense og andre steder på Fyn for at vejlede folk i, hvordan de undgår at smitten med coronavirus bliver spredt. Og hvis fynboerne ikke kan finde ud af at overholde reglerne om at holde afstand og højst være ti mennesker forsamlet, er de kommunale folk klar til at melde dem til politiet.

Det slog borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel, fast lørdag på et pressemøde i Odense.

- Vi har kommunalt ansatte ude for at vejlede folk. Og vi vil ikke tøve med at gå til politiet, hvis vi ser nogen, som ikke overholder reglerne, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel.

På pressemødet sammenlignede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) Odense med Bergamo i Italien, hvor mange er døde af covid-19 - og hvor tv-seere kunne se kister med døde blive kørt ud af byen.

- Hvis vi skal undgå scener som dem i Bergamo, så er det nu. Det er i denne weekend, vi skal handle, sagde Peter Rahbæk Juel.

Fitnesspladser lukker

Peter Rahbæk Juhl siger desuden, at Odenses udendørs fitnesspladser nu bliver lukket, fordi folk ikke kan finde ud af at bruge dem og overholde reglerne samtidig.

- Drop den tur. Bliv hjemme, løb en tur eller lav armbøjninger i haven, sagde Peter Rahbæk Juel.

Arne Gram, politidirektør hos Fyns Politi, sagde på pressemødet, at politifolkene fra Fyns Politi nu - udover at fortsætte med at råde og vejlede fynboerne - er klar med bøder til dem, der ikke overholder reglerne.

- Desværre er der en lille gruppe af danskere, som stadig ikke tager situationen alvorligt. Vi går ind i en fase nu, hvor vi vil håndhæve de forbud, Folketinget har vedtaget, fuldt ud. Sætter man sig ud over anvisningerne, så sætter man sig ud over fællesskabet. Vi ser ind i en periode med rigtig godt vejr, og nu er bødeblokken taget i brug, siger Arne Gram med henvisning til de danskere, der overtræder forbud og anvisninger i det gode vejr.

Klokken 12,30 oplyser Milan Holck Nielsen, vagtchef hos Fyns Politi, at der ikke er givet bøder eller andre sanktioner til nogen.

- Men der er mange tilfælde, der er lige på kanten. Så jeg vil endnu engang opfordre folk til at følge anvisningerne og holde afstand til hinanden, siger Milan Holck Nielsen.

Var ude at gå en tur

Venneparret Marie Elisabeth Dam og Morten Ploug Henriksen var ude at gå tur i en af Odenses parker lørdag.

- Det tænker jeg meget over. Vi talte lige om, at det går jo heller ikke, man sidder på sin sofa halvandet måned hvis det her varer halvanden måned, siger Marie Elisabeth Dam.

- Jeg har siddet meget hjemme på sofaen, så jeg var lige ved at få en sofaskade, da jeg løb et tur langs åen. Og så må vi jo bare lade være med at komme for tæt på hinanden. Og der er vi jo heldige at bo i Odense, hvor der er god plads, siger Morten Ploug Henrilksen.

I Aalborg holdt Nordjyllands Politi ligeledes pressemøde lørdag, og også i Aalborg er kommunalt ansatte på gader og i parker, for at sikre at beboerne i Aalborg overholder forbud og anvisninger.

- Folk er nødt til at forstå alvoren. Derfor vil bødeblokken være længere fremme end tidligere, hvis folk bliver ved med at forsamle sig, siger Anne Marie Roum Svendsen, direktør ved Nordjyllands Politi.

Ensretning i København for løbere og fodgængere

I København holdt Københavns Politi pressemøde 11.30. I København har politiet allerede ensrettet færdslen ved søerne for fodgængere og motionsløbere. Efter opfordring fra politiet lukker Christiania desuden for besøgende fra klokken 12.

- Ved søerne har vi valgt at lave den ensrettet med urets retning, når man bevæger sig rundt om søerne, sagde overborgmester Frank Jensen (S).

Til de danskere, der stadig har svært ved at følge reglerne, sagde Frank Jensen ganske enkelt:

- Nu må I altså tage jer sammen.

De danskere, der som kvinden på billedet ikke overholder ensretningen, kan få en bøde på 1500 kroner.

- Ja, vi er klar til at give bøder for det nu. Nu må folk tage sig sammen, siger politidirektør ved Københavns Politi Anne Tønnes.

Klar til at fjerne folk

Det gode vejr giver politiet grund til uro.

- Vores bekymring er det gode vejr. Vi er taknemmelige for det store flertal, som følger anvisningerne. Men det her er også en smittefare, selvom man er udenfor. Man skal bare holde afstand, så kan man godt være udenfor, sagde Anne Tønnes.

Hvis de danskere, der bryder reglerne, ikke bliver afskrækket af bøder, så er politiet klar til at gå længere.

- Så kan vi fjerne dem med magt, siger Anne Tønnes.

I København sigtede politiet fredag aften indehaveren af en vandpibecafé i Københavns nordvestcafé, og 23 personer, der var samlet på vandpibecafé i Københavns nordvestkvarter vil få bøder. Det oplyser Københavns Politi på twitter. Fra lørdag kan man altså også få bøde for at være forsamlet udendørs.