Skjulte optagelser ryster plejepersonale
En ny dokumentar om forholdene på to plejehjem får personale på privat plejehjem til at efterlyse en holdningsændring i plejesystemet.
Der er noget helt fundamentalt, der er gået galt.
For det skal ikke kunne lade sig gøre, at en ældre, dement kvinde ikke får skiftet sin ble i 18 timer.
Og det skal heller ikke kunne lade sig gøre, at en dement mand ikke får den nødvendige hjælp til at komme på toilettet, når han beder om det.
Sådan lyder reaktionen fra Tina Holm, som er social- og sundhedshjælper på det private plejehjem Dagmarsminde i Græsted, et såkaldt friplejehjem.
- Jeg er rystet, siger hun.
Kan genkende flere ting
Sammen med sine kollegaer har hun set dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', hvor TV 2 med skjulte optagelser afdækker forholdene på et plejehjem i Aarhus og et plejehjem i Randers.
I dokumentaren ser man blandt andet en scene, hvor 90-årige Else Marie Larsen bliver hejst op i en lift, hvorfra hun bliver bedt om at lave afføring ned i en ble, der ligger på sengen.
På et andet tidspunkt hører man en fra personalet sige:
- Jeg gider ikke skifte hende mere.
Dokumentaren viser også et klip med 91-årige, demensramte Niels Christian Nielsen, der forsøger at få hjælp til at komme af med afføring. Medarbejderen på plejehjemmet hjælper ikke, og i stedet bliver han bedt om at gøre sig klar til at spise frokost.
Tina Holm har tidligere været sygemeldt med stress, fordi hun arbejdede på et plejehjem, hvor nogle af de samme tendenser fandt sted, fortæller hun.
Hun kan genkende nogle af forholdene fra dokumentaren.
- Det må være forfærdeligt for de pårørende at sidde og se, og det må være forfærdeligt for de medarbejdere, som er i det, og så også for borgerne. Det er uværdigt, det er umenneskeligt, og jeg bliver ked af det, siger hun.
Det er hun ikke alene om.
Tidspres er en mulig forklaring
Efter visningen af dokumentaren diskuterer medarbejderne på Dagmarsminde på kryds og tværs.
En kollega mener, at forholdene, der afdækkes i dokumentaren, tyder på, at der nogle steder i Danmark ikke længere er respekt for omsorg. At det er noget, der bliver talt meget om, men at det drukner i tidsregistreringer og nedskæringer.
I dokumentaren ses også flere eksempler på, at personalet taler om Else Marie Larsens familie, mens hun kan høre det.
- Hun er en af mine yndlingsborgere. Det er bare familien, der er lidt anstrengende en gang imellem, siger en plejer.
- De er skøre i bolden. Fuldstændig, siger kollegaen.
Sygeplejerske Lotte Nørreslet fra Dagmarsminde bliver tydeligt påvirket af optagelserne. Hun synes, det er udtryk for nogle alvorlige mangler i pleje og omsorg.
- Der tænker jeg: Hvordan kan det her opstå? Hvordan kan det ske, at det foregår på den måde?
Hun har også arbejdet i andre dele af sundhedsvæsenet og kan genkende tendensen og tonen. Hun mener, at årsagen måske skal findes i det øgede tidspres og ønsker om effektivisering.
- Det er utroligt svært at sidde og se på. For i Elses tilfælde bliver der faktisk sagt: “Av, nej og jeg har ondt”.
Leder: Derfor stiftede jeg privat plejehjem
Dagmarsminde er et privat plejetilbud, som netop forsøger at undgå, at sådanne situationer opstår i plejen. Leder May Bjerre Eiby har stødt på den form for mangel på omsorg i systemet gennem de seneste 20 år, og det var blandt andet en af grundene til, at hun stiftede Dagmarsminde:
- Der er noget helt fundamentalt, der er gået galt, siger hun om de klip, som TV 2 viser hende.
Hun efterlyser grundlæggende, at man genovervejer den måde, som den danske plejesektor er indrettet på. Ifølge May Bjerre Eiby hersker der en befalende kultur, hvor alt styres oppefra. Hun mener, at systemet efterstræber, at alle plejehjem skal ligne hinanden.
- Man får ikke et frigjort miljø, hvor man kan få talt ordentligt om værdierne. Og så får man et værdiforladt miljø, som også er fantasiløst, siger hun.
I stedet efterspørger hun, at man på de enkelte plejehjem i det kommunale system gør mere brug af personaleinddragelse.
Alle tre understreger, at de ikke tror, at personalet i dokumentaren gør det af ond vilje:
- Men de er i et system, hvor det her er blevet normalt at gøre - og det, synes jeg, er foruroligende, siger May Bjerre Eiby.
Du kan se dokumentaren ‘Plejehjemmene bag facaden’ TV 2 PLAY.