Coronavirus

Gravide med symptomer skal testes for coronavirus før fødsel

Partneren til den fødende kvinde må ikke deltage ved fødslen, hvis der er mistanke for coronasmitte.

RETTELSE: Artiklen er rettet efter en ny udmelding fra Sundhedsstyrelsen.

Kun gravide med symptomer på covid-19 skal testes, når de kommer ind på hospitalet i fødsel.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2.

Tidligere på dagen offentliggjorde de ellers deres nye retningslinje, hvori der stod, at alle fødende, uanset om de havde symptomer eller ej, skulle podes for virusset.

Dette er imidlertid blevet rettet, og det er derfor kun fødende kvinder, der eksempelvis hoster, har halssmerter og feber, som skal testes.

- Det er gået meget stærkt i dag. Det er en fejl fra vores side. Man skal ikke testes som gravid, hvis man skal ind og føde. Kun hvis man har symptomer, siger Camilla Rathcke, som er centerchef hos Sundhedsstyrelsen.

Ingen konsultationer før to døgn uden symptomer

Den øvrige del af retningslinjen forbliver uændret, hvori der beskrives, hvordan jordemødre og læger skal forholde sig, når gravide, der er mistænkt for at være smittet med virussen, henvender sig.

Har den gravide symptomer, der relaterer sig til covid-19, skal hun have udskudt sin rutinekontrol eller screeningsundersøgelse, lyder det ifølge den nye retningslinje. Først, når den gravide har været symptomfri i 48 timer, må undersøgelserne genoptages.

Samme forholdsregler gælder for gravide, der er bekræftet smittet med covid-19. Det skyldes et forsøg på at minimere, at smitten spreder sig til blandt andet sundhedspersonalet:

- Vi skal passe på de indlagte og sikre os mod, at smitte med covid-19 ikke spredes på de danske sygehuse, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, og fortsætter:

- Samtidig har vi brug for alle vores jordemødre, læger, sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter i denne tid.

I øjeblikket ved man ikke, om en coronasmittet mor kan overføre smitten til sit barn igennem moderkagen, fostervand eller via brystmælken, men lægerne i særligt England er i fuld gang med at undersøge det.

Lørdag konstaterede et hospital i Enfield i det nordlige London nemlig det hidtil yngste tilfælde af coronasmitte i landet. Her blev et spædbarn ganske kort tid efter fødslen testet positiv for coronavirus.

Tilbage i Danmark har myndighederne vurderet, at der er risiko for, at moren kan smitte barnet, når det er blevet født. Derfor skal det danske sundhedspersonale også betragte det nyfødte barn som bærer af virusset, hvis moderen er smittet. Også selv om barnet ikke har nogen symptomer.

Partner skal holde afstand til barnet

Sundhedsstyrelsen har også opdateret deres retningslinjer, hvad angår fødsel - med særligt fokus på den fødende kvindes partner.

Her understreges det ganske klart, at hvis partneren har gået rundt med symptomer eller er på anden vis mistænkt for at være smittet inden fødslen, må denne ikke deltage ved nedkomsten.

Der må heller ikke gives kys og kram til den nyfødte, og partneren skal generelt holde afstand, indtil denne ikke har haft symptomer i to døgn.

For at undgå negative konsekvenser for tilknytningen og amningen, er det dog blevet vurderet, at moren eller den primære omsorgsperson, der er mistænkt for at være smittet, ikke skal fjernes fra barnet. Det skyldes blandt andet også, at børn, der bliver smittet med coronavirus, er mindre syge end voksne.

Derfor understreger klinikchef Morten Breindahl fra Neonatalklinikken på Rigshospitalet, at der ikke umiddelbart er grund til at være nervøs under graviditeten, og at man som forældre kan forholde sig roligt:

- Vi har faktisk ikke nogen valid data, der peger på, at spædbørn er i en særlig risikogruppe i forhold til, hvordan forløbet bliver, hvis de bliver smittet, siger ledende overlæge ved Neonatalklinikken på Rigshospitalet, Morten Breindahl, til TV 2.

Fødsler skal forløbe som vanligt

Men myndighederne i Danmark har alligevel et vågent øje på spædbørn for at sikre sig, at denne gruppe får rettidig behandling, hvis der skulle vise sig at være et behov for det som en sikkerhedsforanstaltning, oplyser han.

Har der ikke været nogen tegn på smitte hos hverken den gravide eller partneren, anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at forløbet omkring fødslen forløber som vanligt.

Den eneste forskel er, at der nu kun må deltage én pårørende ved fødslen.