Coronavirus

Dansk læge på corona-afdeling: - Vi risikerer at blive tvunget i knæ

Afdelingslæge på corona-afdelingen på Herning Regionshospital har torsdag sendt videoer til TV 2 i et forsøg på at give et indblik i dagligdagen.

Klokken havde lige akkurat passeret 05.30, og Matthias Zaccarin og familien havde netop spist morgenmad.

Forude ventede endnu en dag på det særlige covid-19-modtagerafsnit på regionshospitalet i Herning.

Både han og hustruen er læger. Og lige nu mærker de, hvordan travlheden dag for dag tager til i styrke.

- Allerede fra torsdag morgen sidste uge aktiverede vi vores beredskab, og ved middagstid torsdag havde vi vores covid-19-modtagerafsnit klar, siger han.

I et forsøg på at tage os med ind bag murene på en af landets covid-19-afdelinger har Matthias Zaccarin sendt små videodagbøger til TV 2. Dagens første er denne:

Dagens første optagelse blev lavet hjemme i privaten, før turen gik fra Aarhus til hospitalet i Herning. Video: Redaktionen

Risikerer at gå i knæ

Travlheden er værst om eftermiddagen og aftenen, hvor der er færrest på arbejde, fortæller Matthias Zaccarin.

På ti dage er antallet af indlagte på landsplan gået fra 6 til 153. Heraf er 30 indlagt på intensivafdelinger, og 27 ligger i respirator.

Seks smittede er døde.

Imens turnerer historier om italienske læger og sygeplejersker under et enormt pres, fordi smittespredningen er sket så hurtigt, at sundhedssystemet ikke kan følge med. Der mangler sengepladser, hænder og respiratorer til de flere end 35.000 smittede.

I Danmark har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gang på gang italesat, hvor galt det kan gå, hvis ikke vi begrænser smittespredningen.

Hvis ikke borgerne følger retningslinjerne, risikerer det danske sundhedsvæsen ifølge Matthias Zaccarin også at blive tvunget i knæ.

Den første del af dagen forløber fint, men blandt kollegaerne er der en klar forventning om travlhed op ad eftermiddagen, når der tyndes ud i bemandingen. Video: Redaktionen

Mangler værnemidler

Fordi antallet af indlagte stiger så støt, ved han, at han skal forvente en hektisk tid med dobbeltvagter og generel travlhed. Dertil kommer, at hans afdeling - ligesom resten af landet - har mangel på værnemidler.

Derfor har en kollega foreslået, at alle, der ligger inde med sikkerhedsbriller fra nytårsaften, indleverer dem på deres lokale hospital.

Der er brug for dem, fortæller Matthias Zaccarin. Derfor bliver de sprittet af, hver gang en læge eller sygeplejerske har været inde hos en patient, og derefter genbrugt.

Læge Matthias Zaccarin viser vognen vognen med værnemidler som mundbind, handsker og sikkerhedsbriller, som lige nu er i høj kurs rundt på landets hospitaler. Video: Redaktionen

Pressede eftermiddage

Klokken lidt i fem er arbejdsdagen ved at være forbi for Matthias Zaccarin.

Han fortæller, at formiddagen forløb okay i forhold til bemanding, men at eftermiddagen var mere presset.

I løbet af dagen har de testet flere for coronavirus. Enkelte er blevet testet negativ og er derfor blevet sendt hjem. Andre er fortsat på hospitalet, fordi de venter på svar.

Matthias Zaccarin fortæller om dagen, der er gået, og hvor glad han blev, da han så, at størstedelen af danskerne respekterer myndighedernes budskab om at blive hjemme. Video: Redaktionen

Lyt til budskabet

Klokken 18.30 er Matthias Zaccarin hjemme hos familien i Aarhus igen efter en dag, der har været mere travl end gennemsnittet.

Han trøster sig derfor ved synet, der mødte ham, da han kørte hjem.

- Der var relativt øde gader i både Herning og Aarhus og bestemt meget lidt trafik på motorvejen. Så det er jo egentlig positivt at se, at det lader til, at folk jo faktisk er begyndt at forstå budskabet, som Dronningen i sin tale til nationen jo også satte en tyk streg under den anden aften, siger han.

Talen havde han ikke selv mulig for at se, da han havde dobbeltvagt på covid-19-afsnittet.