Coronavirus

Sundhedsministeren: Vi kan komme i samme situation til efteråret

Flere faktorer kan give os bedre kort på hånden i kampen mod coronavirussen, når den rammer i anden omgang.

Den coronavirus, vi oplever for tiden, er kun første runde, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han onsdag aften var i studiet hos ’Lippert’ på TV 2 News.

- Vi må være ærlige og sige, at der kan komme en anden bølge til efteråret, sagde han i tråd med, hvad sundhedsmyndighederne har meldt ud.

Regeringen og sundhedsmyndighederne arbejder ud fra det scenarie, at første bølge af virussen er overstået til sommer, mens anden bølge kommer til efteråret.

- Hvor stor, den bliver, ved vi ikke endnu, sagde Magnus Heunicke.

Gentage samme påbud og forbud

Den anden bølge af smittede kan medføre en række af de samme tiltag, som danskerne oplever lige nu, sagde sundhedsministeren.

Blandt andet er landets skoler, institutioner og uddannelser lukket ned i foreløbigt 14 dage, mens fitnesscentre, cafeer og restauranter blev lukket onsdag. Forsamlinger på mere end ti personer er forbudt, offentlig transport frarådes, og offentligt ansatte er sendt hjem, mens grænsebommene er lukket i.

- Vi kan ikke udelukke, at vi kommer til at stå i samme situation, sagde Magnus Heunicke, der dog pegede på flere faktorer, som kan gøre en forskel og give os bedre kort på hånden i kampen mod virussen.

Blandt andet kan sundhedsvæsnet bygge videre på erfaringerne fra første bølge, antallet af respiratorer kan være højere, og nogle vil være immune for virussen. Derfor kan smittetallene forhåbentlig ende lavere, end de gør i første bølge, siger ministeren.

18. marts var 129 danskere indlagt med coronavirus, heraf 24 på intensivafdelinger. Fire danskere smittet med virussen er døde

Vaccine og vejr spiller ind

Magnus Heunicke pegede også på den væsentlige forskel, at en vaccine er på vej. Dog skal man ikke sætte sin lid til, at den er færdigudviklet, samtidig med at anden omgang coronasmitte sætter ind.

- Selv de mest optimistiske vurderer, at det nok er for tidligt at håbe på, at den kan være klar til, når anden bølge starter. Det er nok nærmere i slutningen af anden bølge. Og det er jo så et års tid fra nu, sagde ministeren.

En faktor, der kan have betydning for, hvor slem virussens spredning bliver, er vejret. For måske hæmmes spredningen af coronavirus af varmere vejr.

- Vi ved ikke, hvordan virussen opfører sig om sommeren, fordi vi har kendt til sygdommen i så kort tid, sagde Kåre Mølbak, professor og faglig direktør hos Statens Serum Institut for en uge siden.

Sundhedsstyrelsen har i sin risikovurdering opstillet to scenarier: Et, hvor virussen bliver hæmmet af sommervejret, og et, hvor den ikke bliver påvirket. Men for at være på den sikre sider arbejder myndighederne ud fra scenariet med en fuld, uændret epidemi, siger Kåre Mølbak.