Coronavirus

Danskere har ændret voldsomt i deres vaner på grund af coronavirus, viser måling

De seneste uger er der sket en markant stigning i danskere, der dropper kram og det klassiske håndtryk.

Coronapandemien er for alvor ved at rodfæste sig i danskerne vaner og hverdag .

Det viser en ny megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken.

For bare to uger siden var det hver tredje dansker, der vaskede hænder oftere, mens kun hver tiende havde droppet det klassiske håndtryk eller kram.

Nu svarer otte ud af ti danskere, at de vasker deres hænder mere, mens ni ud af ti har droppet håndtrykket, og otte ud af ti har droppet at givet et kram som hilsen.

Det markante skifte kommer efter gentagne opfordringer fra regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen og fra sundhedsmyndighederne over de seneste uger - og efter at antallet af indlagte med coronavirus nu er på over 100 danskere, mens fire er døde.

Opsang fra statsminister og dronning

De seneste alvorlige opfordringer kom fra først statsministeren og siden dronningen i bedste sendetid tirsdag aften.

På et pressemøde i statsministeriet bad Mette Frederiksen (S) danskerne om at holde sig hjemme og holde afstand til hinanden.

- Det er vores meget klare oplevelse, at danskerne over en bred kam efterlever Sundhedsstyrelsens henstillinger og viser hensyn til hinanden. Men det er ikke tilstrækkeligt. Derfor tager vi nu yderligere skridt, sagde Mette Frederiksen.

De skridt er, at regeringen nu forbyder forsamlinger på over ti mennesker, mens biografer, barer, restauranter og butikker - bortset fra fødevarebutikker og apoteker - skal holde lukket.

Forsamlinger på mere end 10 personer bliver forbudt på offentlige steder både indendørs og udendørs. Forbuddet gælder fra onsdag klokken 10.

Kort efter talte hendes majestæt Dronning Margrethe med endnu større bogstaver.

Fra Fredensborg Slot sagde hun, at ”coronavirussen er en farlig gæst”, og at smitten går videre ”i en lang og skræmmende kæde”.

- Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt, sagde dronning Margrethe.

Derefter advarede hun mod, at danskernes hang til hygge og fest ikke skal ende med at overtrumfe behovet for en barsk handling her og nu i kampen for at standse spredningen af den smitsomme coronavirus.

- Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, sagde dronningen, der har aflyst al fejring i anledning af sin 80-års fødselsdag 16. april.

I en historisk tale til nationen opfordrede dronning Margrethe danskerne til at bryde den smittekæde, coronavirussens udbrud har startet.

Danskerne holder afstand

Aftenens formaninger kom, efter at regeringen onsdag i sidste uge valgte at sende alle offentligt ansatte hjem og lukke skoler og børnehaver i 14 dage fra fredag, og fredag aften valgte at lukke Danmarks grænser.

De seneste uger har nyheder om voldsomme stigninger i antallet af smittede og døde i Italien og støvlelandets naboer som Spanien og Frankrig sat en streg under, hvor alvorlig coronavirus er for os allesammen.

Og det kan man se af den seneste måling.

Hvor det for to uger siden var hver femte dansker, der var bange for at blive smittet med coronavirus, er det nu halvdelen af danskerne.

Derfor svarer otte ud af ti nu, at de holder større afstand til andre mennesker og holder sig fra store forsamlinger. Det gjaldt kun en ud af ti for to uger siden.

Nye regler fra i dag

De regler, der blev annonceret tirsdag aften, trådte i kraft klokken 10.00 onsdag formiddag.

Reglerne gælder til 30. marts, og statsministeren opfordrede til, at forbuddet også efterleves privat.

Forbuddet gælder dog ikke i offentlig transport eller på arbejdspladser landet over.