Coronavirus

Overtrædelser af nye tiltag vil medføre bødestraf

Politiet vil sætte ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at forklare om blandt andet forsamlingsforbuddet.

I et forsøg på at inddæmme det smitsomme coronavirus vil det fra onsdag klokken 10 være forbudt at være flere end ti personer samlet i offentligheden. Derudover lukker en lang række butikker.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Politiet vil sætte ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at forklare om blandt andet forsamlingsforbuddet, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Der er behov for, at vi kan få de sidste med. Der er stadig omgang ude i samfundet, som ligger ud over, hvad der kan forsvares sundhedsfagligt, siger han.

- Politiet vil ikke trænge ind i private hjem. Men bliver der spillet høj musik og ringer naboerne, så vil politiet komme ud og lukke festen.

Politiet vil komme med en mere præcis vejledning for, hvordan forbuddet skal tolkes.

- Vi kommer ikke til at fare ud med en sværm af bøder til folk, som har svært ved at forstå de nye regler, siger Thorkild Fogde.

Bødeniveau ikke fastsat endnu

Forbuddet gælder frem til 30. marts og omfatter både indendørs og udendørs forsamlinger.

På pressemødet annoncerer regeringen også, at en række butikker skal lukkes. Det gælder blandt andet steder som natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, frisører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt.

Rigspolitichef Thorkild Fogde oplyser, at overtrædelser fra butikkernes side vil medføre bødestraf. Ifølge Thorkild Fogde er bødeniveauet ikke fastsat endnu.

Antallet af smittede steget eksplosivt

De nye tiltag for at bremse coronavirus står ikke alene.

Skoler og daginstitutioner er lukket i første omgang 14 dage, offentligt ansatte, som ikke varetager "kritiske funktioner" er hjemsendt, mens privatansatte så vidt muligt bør arbejde hjemmefra.

Desuden har de danske grænser været lukket siden lørdag klokken 12.

Samtidig har en hastelov givet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vidtgående beføjelser til at indføre tiltag, som skal bremse spredning af coronavirus.

Antallet af smittede danskere er steget eksplosivt i løbet af den seneste uge.

Det seneste tal lyder på 977 danskere, der er smittet med corona. Men da man ikke tester alle, forventer myndighederne, at der reelt er langt flere smittede.