Coronavirus

Mette Frederiksen varsler massive lukninger - disse steder skal lukke

Fødevarebutikker er ikke omfattet af lukningerne, men bliver nu mødt med en række krav.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede på et pressemøde tirsdag i Statsministeriet omfattende lukninger af forretninger og aktiviteter i Danmark på grund af coronavirussen.

Fra onsdag klokken 10 skal en række forretninger og aktiviteter lukke. Her er de i punktform:

  • Alle indendørs sports- og idrætsfaciliteter, herunder bade- og legelande, samt fitnesscentre
  • Frisører, massører og tatovører
  • Restauranter, cafeer, barer, værtshuse, diskoteker, natklubber, vandpibecafeer
  • Storcentre, stormagasiner og arkader, hvor der færdes et større antal mennesker

Det vil dog stadig være muligt for restauranter at tilbyde kunderne take-away, både mad og drikke.

Restauranter og cafeer, der leverer mad og drikke ud af huset, skal sikre, at alle medarbejdere overholder alle sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.

Lukningerne gælder foreløbig til 30. marts.

Krav til fødevarebutikker

Fødevarebutikker er ikke omfattet af lukningerne. Men regeringen stiller nu en række krav til disse forretninger, det er blandt andet:

  • Der skal være mindst fire kvadratmeter gulvareal pr. kunde
  • Alle medarbejdere skal overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd
  • Brug af handsker ved salg af ikke-emballerede fødevarer
  • Det skal sikres, at kunderne holder behørig afstand - også i købssituationer

- Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu. På landets sygehuse bliver alvoren for hver dag, der går, mere tydelig. Sygeplejersker, læger og social- og sundhedsassistenter siger til danskerne: "Bliv nu hjemme, så smitten ikke spredes." Det gør indtryk. Det er nu, at vi i Danmark skal gøre alt, hvad vi kan, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Hun opfordrede også danskerne til så vidt muligt at blive hjemme.

- Mit allerbedste råd er: Hvis du er i tvivl, så lad være med at gøre det, du har planlagt. Hellere være forsigtig. Bliv hjemme, så meget du kan. Gå gerne en tur i det dejlige vejr, men hold afstand. Kan du handle ind online, så gør det, siger Mette Frederiksen.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Varer nok i forretningerne

Statsministerens nye initiativer kommer, efter at fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde tidligere tirsdag forsikrede danskerne om, at der er varer nok i fødevareforretningerne - som stadig kan holde åbent som normalt.

- Ja, der er stadig varer nok på hylderne. Det er der blandt andet på grund af en dygtig detailbranche, sagde Mogens Jensen.

Også repræsentanter fra detailbranchen forsikrede om, at der er varer nok i forretningerne og at forsyningssikkerheden er på plads.

- Der kan være enkelte varer, der bliver lidt forsinket, så alt er ikke som normalt, men det er det nok 90 procent. Det er helt sikkert, at der er mad nok til alle danskere, sagde Per Bank fra Salling Group.

Peter Høgsted fra Coop tilføjede, at der er mad nok til seks uger.

- Centrallagerne er fyldt op, og der er mere på vej.