Coronavirus

Danske læger skal teste coronamedicin, mens forskere kæmper for at lave en vaccine

Der er stor uenighed om, hvornår en vaccine mod covid-19 kan være klar.

Rigshospitalet i København skal være med til at teste en medicin, der forhåbentligt kan reducere symptomerne ved sygdommen covid-19.

Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, understreger, at der ikke er tale om en egentlig vaccine mod covid-19.

Medicinen er designet til at bremse virussens formering i kroppen.

- Jeg vil understrege, at vi ikke ved, om medicinen virker, eller om den giver utilsigtede bivirkninger, siger Jens Lundgren til TV 2.

Patienter kan få medicin i næste uge

Derfor bliver behandlingen givet som et såkaldt lodtrækningsforsøg, hvor halvdelen af patienterne får den aktive medicin, og den anden halvdel ikke får det. På den måde får Jens Lundgren og hans kolleger en vurdering af, om medicinen virker.

Lige nu arbejder de danske sundhedsmyndigheder på at få sendt medicinen fra USA til Danmark.

- Så håber vi, at vi kan give den til de første patienter i næste uge, siger Jens Lundgren.

Medicinen blev oprindeligt udviklet efter SARS-udbruddet i 2002 og 2003 og MERS i 2014, og den er blevet testet med positive resultater på en række dyr – heriblandt aber.

Kampen for en vaccine

Samtidig kæmper forskere på verdensplan for at lave en vaccine mod covid-19, men der er stor uenighed om, hvornår en vaccine kan være klar på markedet.

Amerikanske forskere i Seattle har mandag foretaget den første test af en potentiel coronavaccine på et menneske.

Det meddeler US National Institutes of Health (NIH), der hører under det amerikanske sundhedsministerium.

I alt skal vaccinen afprøves på 45 sunde forsøgspersoner i alderen 18 til 55 år i løbet af seks uger.

Australien hurtigst ude

Allerede sidst i januar, cirka en måned efter coronasmitten brød ud i millionbyen Wuhan i Kina, oplyste australske forskere, at de havde dyrket coronavirussen i et laboratorie med succes med henblik på at lave en vaccine.

Det er "et betydeligt gennembrud", at det nu er lykkedes at dyrke virussen, lød det i januar fra Julian Druce, der er leder af laboratoriet for virusidentificering på Peter Dohertys Institut for Infektion og Immunitet.

Andre forskere har også meldt sig på banen den sidste tid: Israelske forskere udtalte i februar til Jerusalem Post, at en virusvaccine kunne være klar "i løbet af få uger". Det er forskere på Gallilee Research Institute, der har udviklet vaccinen.

Sidst i februar skrev Global Times at forskere ved Tianjin Universitet havde udviklet en vaccine i pilleform, der kan beskytte mod covid-19. Pillen skulle ligeledes være klar til at komme på markedet i løbet af kort tid.

Men slå koldt vand i blodet lyder det danske råd.

Danske eksperter: Der går mindst et år

Kåre Mølbak, professor og faglig direktør på Statens Serum Institut, mener ikke, at det er realistisk med en så kort tidshorisont for en vaccine.

- Vaccinen skal testes. Man skal være sikker på, at den virker, og man skal være sikker på, at den er sikker at anvende til mennesker. Min vurdering er, at der under alle omstændigheder vil gå mindst et år, før det er et produkt, man vil kunne bruge hos mennesker, siger Kåre Mølbak til TV 2.

Den vurdering er direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, enig i. Han siger til TV 2, at en ny vaccine ikke er klar foreløbig – og maner til besindighed.

- Medierne bør være kritiske overfor disse historier. Få timer efter den nye virus blev beskrevet offentligt, gik forskningslaboratorier med støtte fra WHO og store fonde i gang med at forsøge at udvikle en vaccine. Men det kan tage mellem et halvt år og halvandet år, før man er klar til at starte massevaccineringer.