Coronavirus

Sådan gik den første dag med lukkede skoler

Mange hundredtusinder danske skolebørn skal sammen med deres forældre sørge for at tage ved lære de næste to uger - og det kan være svært.

Flere hundredtusinder danske skolebørn og studerende er i de næste to uger uden de sædvanlige rammer for undervisning.

De skal nemlig undvære læreren og den skemalagte struktur, skolen normalt byder ind med.

Fra et tætpakket klasselokale med mere end 20 elever, sidder mange børn nu hjemme på deres eget værelse. Med mor eller far som den eneste til at træde ind i lærerens rolle.

Og det er ikke så ligetil at skulle være lærer, mener Pia Kristensen, der har to piger, Sarah og Simone, på henholdsvis 10 og 12 år.

- Vi har fået nogle fine opgaver fra skolen, hvor der står, at så skal vi gøre sådan, og så skal vi gøre sådan. Men de glemmer måske, at vi også har et arbejde at passe, siger Pia Kristensen til TV 2.

Minus på videnskontoen

Pia Kristensen arbejder til daglig på et kontor i Holstebro. Nu skal hun ud i en slags dobbeltjob hjemmefra under den nedlukning, som har ramt landets skoler og daginstitutioner.

Hendes datter Simone, som går i 6. klasse, er bekymret for, om der kommer til at mangle noget på videnskontoen.

- Jeg skal op i syvende til næste år, og der kommer mange nye ting, og der bliver meget, jeg ikke får med, siger Simone Kristensen.

For Pia Kristensen har det været en balancegang. Mellem selv at få arbejdet og samtidig kunne træde til, når det er nødvendigt.

Det bliver med andre ord ikke en skoledag, som går op i brætspil, boldleg og kagebagning.

- Men jeg har den aftale med pigerne, at når vi har spist frokost, går vi en god tur, siger hun.

Svære overvejelser

Lidt over 700.000 elever i grundskolen er sendt hjem under den to uger lange nedlukning, som formelt trådte i kraft 16. marts.

Det har tvunget både lærere og forældre til at overveje, hvordan fjernundervisningen skal tilrettelægges. Der er sendt planer ud via skoleportalen Aula og Google Drev.

Endelig kan man som nybagt hjemmelærer hente inspiration på folkeskolen.dk.

Det er ikke nødvendigvis nemt at tage lærerhatten på, når man også selv skal have noget fra hånden.

- Jeg prøver at strukturere dagen, så det bliver lidt lettere, og så man ikke har børn, der kravler rundt på væggene, siger Helle Møller Jensen fra Birkerød, som er hjemme med sønnen Storm fra 2. klasse.

Minister: - Læringen bliver ramt

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil erkender, at undervisningen af landets skolebørn er ramt på den faglige front.

- Der kommer overhovedet ikke til at være den kvalitet, der ellers er, selvom jeg er sikker på, at både lærere og forældre gør deres bedste, siger ministeren.

Skolerne er foreløbigt lukkede til og med 27. marts.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Samtidig åbnede myndighederne op for en nødpasningsordning af børn, hvis forældre ikke kan holde fri.

Det gælder som udgangspunkt for de forældre, der udfører en kritisk opgave i det offentlige, men også for privatansatte forældre, der ikke kan holde fri eller arbejde hjemmefra.