Minister giver danskere opsang om coronasmitte - og med god grund, siger eksperter
En begrænsning af smitten nu kan være afgørende for, hvor spidsbelastet sundhedssystemet bliver, siger eksperter.
For mange danskere følger ikke myndighedernes anbefalinger, der skal begrænse smitte med coronavirus i Danmark.
Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag.
Her sendte han en "en klar appel til alle":
- Det her skal tages alvorligt. Tusind tak til alle, der gør det, som myndighederne anbefaler. Men der er desværre for mange, som ikke gør, som myndighederne anbefaler med at holde afstand og med at holde igen med vores sociale liv.
Det er en udmelding, som bakkes op af flere eksperter på området.
Ifølge dem har danskerne nemlig et stort ansvar for, hvordan smittespredningen med coronavirus kommer til at udvikle sig i den kommende tid.
– De her anbefalinger bliver ikke givet for sjov. Vi har lukket landet ned. Men hvis man tvivler på vigtigheden, kan man bare kigge mod Norditalien, siger Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet.
I både Norditalien og i Wuhan i Kina har sundhedsvæsnet været lagt ned af behandlingskrævende patienter med mange dødsfald til følge.
Vi skal løfte i flok
Ved at begrænse smitte nu kan danskerne være med til at sørge for, at der ikke sker en voldsom stigning i antallet af smittede, der kan ende med at skabe en spidsbelastning i sygehusvæsenet, lyder det.
– Det kommer an på, om vi formår at løfte i flok og undgår at smitte hinanden, siger praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Anders Beich.
Han understreger, at det har stor betydning for antallet af smittede, om danskerne formår at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer.
De handler blandt andet om at holde afstand til hinanden, vaske hænder grundigt og holde sig indendørs, hvis man mærker sygdomstegn.
Sygehusvæsenet under pres
Ifølge Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, vil coronasmitten nå sit højeste om en måneds tid.
Og det vil også være her, at sygehusene vil opleve den største trængsel på gangene.
– I midten eller slutningen af april vil den maksimale smitteudbredning ske, kan vi regne os frem til. Det er der, hvor flest vil blive smittet på samme tidspunkt, og flest vil have behov for hospitalsindlæggelse, siger Jens Lundgren til DR.
62 personer er i skrivende stund indlagt med coronavirus i Danmark - heraf 10 på intensiv afdeling. Fire personer er døde i relation til virussen.
Danmark lukkes ned
Regeringen har også taget sine forholdsregler for at forhindre smitte med coronavirus i Danmark.
Torsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at store dele af det offentlige Danmark ville lukke ned – heriblandt skoler og institutioner.
Og det er et vigtigt tiltag for at undgå en uhæmmet spredning af sygdommen, siger professor Hans Jørn Kolmos.
– Det er en drastisk beslutning, men der er ingen tvivl om, at det er sund fornuft, siger han.
Tiltagene er dog stadig for nye til, at det ifølge professoren er muligt at udlede, hvor stor en effekt de har haft.
Ifølge praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Anders Beich bliver det dog afgørende for succesen, om danskerne overholder de forholdsregler, der nu er lagt ud.
Risikovurdering i Danmark
I sidste uge kom Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut med en risikovurdering i forbindelse med udviklingen af coronavirussen.
Myndighederne vurderer blandt andet, at 580.000 danskere kan blive smittet, og at mellem 1680 og 5600 personer kan dø alt efter alderen på de smittede.
Her kan du se, hvad risikovurderingen forudser: