Coronavirus

Dansk mørketal for coronasmittede er et problem, mener overlæge

Overlæge foreslår faste stikprøver for at kunne følge udviklingen i Danmark. Sundhedsstyrelsen mener ikke, der er tale om et mørketal.

Det er problematisk, at Sundhedsstyrelsen torsdag skiftede strategi i kampen mod coronavirus, mener overlæge i anæstesiologi og intensiv terapi Kenneth Jensen.

Hvor sundhedsmyndighederne tidligere ønskede at registrere og inddæmme alle smittede, er fokus nu på at behandle de mest alvorlige sygdomstilfælde.

Folk med mildere symptomer skal derfor ikke kontakte sundhedsvæsenet, medmindre deres symptomer bliver mere alvorlige.

Det skaber dog et stort mørketal for det reelle antal coronasmittede i Danmark. I de seneste officielle tal er der bekræftet 827 smittede ud af 4446 testede i Danmark, men kurven er fladet ud, siden myndighederne skiftede metode.

Overlæge Kenneth Jensen mener, at mørketallet – altså de patienter, som er smittet af coronavirus, men som ikke er blevet testet – er et grundlæggende problem, som har enorm betydning for udviklingen i Danmark.

For hvis man ikke kender tallet for de smittede, kan man som samfund og stat ikke vurdere, om de tiltag, der er sat i værk mod smitte, virker, mener Kenneth Jensen.

- Vi skal ikke kun smitteopspore og følge antallet af testede og indlagte patienter. De udgør toppen af et meget stort isbjerg, siger han til TV 2.

Foreslår stikprøver

Overlægen foreslår, at man med jævne mellemrum foretager stikprøver ti steder i landet, hvor man dagligt tester 100 personer, indenfor udvalgte grupperinger så som kronisk syge, sundhedspersonale og raske.

Han mener, at man kun på den måde kan få et overblik over, hvor mange der er smittet i almenbefolkningen, mens epidemien udspiller sig.

- Det er den eneste metode til at vurdere, hvor udbredt covid-19 er i den danske befolkning og derfor den eneste måde, hvorpå vi kan vurdere, om vi skal skifte strategi, siger han.

De er ikke dumme

I regeringens nye strategi, som også kaldes 'afbødningsstrategien', gives der ikke svar på, hvorfor man ikke tester dem med symptomer eller laver stikprøver for at forsøge at få et overblik over mørketallet.

- Jeg tror ikke, at regeringen er dumme. Men jeg kan helt ærligt ikke komme på, hvad argumentet skulle være. Handler det om penge, så vil udgiften til stikprøver kun være et lille tal i forhold til, hvad Danmark mister hver dag, siger Kenneth Jensen.

På et pressemøde lørdag 14. marts sagde Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, at han ikke mener, at man kan tale om et mørketal.

- Jeg vil ikke kalde det et mørketal, for vi ved godt, at det er der. Men det er et spørgsmål om, at vi har en strategi, hvor vi diagnosticerer dem, hvor vi skal bruge diagnosen, og hvor det har en hensigt. Og for den øvrige del af befolkningen har vi en lang række tiltag og kommunikation i forhold til adfærd, som gør, at vi får hegnet smitten inde, sagde han.

I forhold til, at man kun sætter tal på toppen af isbjerget, når det gælder smittede, sagde Søren Brostrøm, at det er meningen med den nye strategi.

- Den kurve, vi vil have fremadrettet, vil kun være en del af de reelt smittede. Det er tilsigtet. Man kan sige, at vi tager kun og måler på toppen af isbjerget. Men så får vi et rigtig godt billede af isbjerget.

To smittede er afgået ved døden

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) bekræftede lørdag aften i en mail til TV 2, at to personer smittet med covid-19 er afgået ved døden i Danmark. En 80-årig mand torsdag og en 81-årig borger lørdag.

- Vi ved ikke, om coronavirus har været den direkte årsag til dødsfaldene, skrev han dog.

Den 81-årige borger, der gik bort i Herlev, indgår endnu ikke i Sundhedsstyrelsens officielle tal om coronavirussen eller tallene fra Statens Serum Institut. Men det vil det komme til, oplyste Statens Serum Institut til TV 2.