Coronavirus

Svenskernes ekspert kalder dansk grænselukning for 'meningsløs'

Danmark og Sverige håndterer coronaudbruddet vidt forskelligt, og vi skal ikke forvente svensk grænselukning, lyder det fra statsepidimiolog.

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte fredag, at de danske grænser fra lørdag middag bliver lukket for alle ikke-danske statsborgere, der ikke har et absolut nødvendigt formål i Danmark.

Et greb, hun selv anerkendte vil have "kæmpe konsekvenser", men som er nødvendigt. Den vurdering blev senere bakket op af overlæge Nina Weis, der roser statsministeren for at tage det drastiske skridt.

Men Anders Tegnell, der er statsepidimiolog og formand for den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, giver de danske løsninger en hård medfart.

- Det er en fuldstændig meningsløs øvelse. Det er umuligt at holde et helt land uden for det her. Det går bare ikke med den viden, vi har om sygdommen i dag, siger han i et interview med Aftonbladet.

Forskellen på Danmark og Sverige

I skrivende stund er der 801 bekræftede tilfælde af covid-19 i Danmark, men det reelle antal smittede er højere end det officielle tal, da alle med symptomer ikke længere bliver testet. I Sverige er der registreret 809 smittede, herunder et enkelt dødsfald.

De to lande er på mange områder sammenlignelige, men har grebet situationen vidt forskelligt an.

Danmark har i denne uge taget flere vidtrækkende initiativer for at mindske smittespredningen, herunder lukning af skoler og dagtilbud, forbud mod forsamlinger på over 100 personer, begrænsninger på offentlig transport og et stort antal danskere er blevet bedt arbejde hjemmefra. Og senest er der fra lørdag altså varslet grænselukning.

Vi har grundlæggende den samme værktøjskasse, men Danmark har tydeligvis valgt at tage den store hammer i brug allerede nu

Johan von Schreeb, professor i katastrofemedicin ved Karolinska Institutet i Stockholm

De svenske tiltag har været langt mere tilbageholdende og indebærer blandt andet at fraråde større forsamlinger på over 500 personer, rådgivning om god håndhygiejne og senest har landets apoteker tidligt lørdag morgen meldt ud, at ældre skal holde sig væk fra apoteket.

- Vi har grundlæggende den samme værktøjskasse, men Danmark har tydeligvis valgt at tage den store hammer i brug allerede nu, mens Sverige er lidt mere tilbageholdende, siger Johan von Schreeb, professor i katastrofemedicin ved Karolinska Institutet i Stockholm, til Information.

Politik eller videnskab?

Herhjemme er det den danske regering, der udstikker linjen for håndteringen af coronavirus, mens sundhedsmyndighederne og Anders Tegnell tegner den svenske linje i coronakrisen.

Hans pointe er, at virussen er umulig at holde ude, og at store indgreb som en grænselukning blot vil betyde, at de økonomiske konsekvenser bliver endnu værre.

- Der er intet videnskabeligt bevis for, at det vil virke. Ingen studier peger på det som en god løsning, og jeg har meget svært ved at se, hvordan det skulle kunne hjælpe os, lyder fra fra Anders Tegnell.

Han fortæller yderligere, at de danske, svenske og norske myndigheder har været i konstant kontakt, og at ingen af hans kolleger fra videnskabens verden i Danmark havde hørt om en grænselukning på forhånd, og i hvert fald slet ikke havde foreslået det.

- Det er en beslutning, der er taget på politisk niveau, vurderer han.

I et interview med Information uddyber Anders Tegnell og fastslår, at i Sverige har videnskaben det sidste ord - i modsætning til Danmark, hvor det altså i hans optik er mere styret af politikere.

- Man bliver mere videnskabelig, når det foregår på myndighedsniveau, og mere holdningsstyret, når det foregår på politisk niveau, hvor man er påvirket af befolkningen. Det er bare en konstatering, siger han.

Svensk tilgang får kritik i hjemlandet

Det er dog ikke alle hinsidan, der deler Tegnells holdninger. Faktisk har han udviklet sig til en kontroversiel figur i landet, netop fordi han opfordrer til besindelse, mens mange andre lande tager drastiske midler i brug. Han er kommet i modvind, fordi hans myndighed i lang tid fastholdt, at coronavirus med al sandsynlighed ikke ville blive en trussel mod Sverige - ligesom de danske myndigheder i øvrigt også længe fastholdt.

Modsat i Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen er gået hårdere til værks i de seneste uger, så står Tegnell altså stadig på mål for ikke at overreagere i Sverige - og det fører til en stigende kritik af ham og myndighederne generelt.

- Anders Tegnell har taget fejl gang på gang, lød det i tirsdags i en leder i Kristianstadsbladet, mens flere medier fredag bragte kritiske historier om indsatsen, mens Danmark annoncerede grænsekontrol:

- Nu har Sverige et par uger senere end nødvendigt vedtaget nogle skrappe forholdsregler, men vi ligger stadig langt efter andre, lød det i en leder fra Dagens Nyheter.

Andre lande indfører grænsekontrol

Det ser da også ud til, at mange andre lande er uenige i den svenske kritik af grænsekontrol, da flere og flere indfører kontrol rundt omkring i Europa. Det gælder blandt andet i Polen, hvor premierminister Mateusz Morawiecki har annonceret en grænselukning på ti dage, som kan forlænges.

Her bliver grænserne ikke bare lukket, men al kommerciel togdrift og international flyvning til Polen bliver indstillet. Samtidig er det besluttet, at alle polske statsborgere, der vender tilbage til landet, skal i 14 dages isolation. Det er et skridt, Danmark ikke har taget.

Også Cypern har lukket sine grænser i foreløbigt 15 dage, oplyser præsident Nicos Anastasiades ifølge nyhedsbureauet AFP. Modsat Danmark, der opfordrer danskere i udlandet til at komme hjem, så opfordrer Anastasiades faktisk sine indbyggere til at blive væk, hvis de kan.

Saudi Arabien stopper flyvning

Også uden for Europa fortsætter de drastiske tiltag for at begrænse spredningen af coronavirus. Natten til lørdag dansk tid annoncerede Saudi Arabien for eksempel, at landet suspenderer al international flyvning i to uger.

I USA har præsident Donald Trump annonceret, at krydstogtskibe ikke længere vil sejle til og fra landet, mens han også er blevet enig med Demokraterne i Kongressen om en hjælpepakke, der blandt andet vil give amerikanske arbejdere adgang til sygeorlov.

Endelig har New Zealand ligesom Polen besluttet, at alle, der kommer ind i landet, skal gå i isolation.