Coronavirus

Se billederne: Her er situationerne, Danmark gerne vil undgå

Et land har formået at vende smittekurven, et andet er i dyb krise, og et tredje kritiseres for at underdrive smittespredningens omfang.

Danmark er så godt som lukket ned på grund af coronavirussen. Seneste tiltag er, at landets grænser lukkede klokken 12 i dag.

De drastiske indgreb er sat i værk, for at undgå at smitten spreder sig for meget og for hurtigt.

Selvom vi ikke helt kan forhindre smittespredning, kan det nemlig gøre en stor forskel, om vi lykkes med at flade smittekurven ud, så sundhedssystemet kan følge med, eller om Danmark ender i scenarier a la dem, virussen har skabt i andre lande.

Her har de mange smittede gjort, at hospitalerne er presset til det yderste, at gaderne er tomme, og at dødstallene er høje.

Italien: - En katastrofe

Et land, der har været hårdt ramt af den nye virus, er Italien. Her bredte smitten sig tidligt, og derfor gik den under radaren, indtil det var for sent at stoppe den.

Det nuværende dødstal i Italien er 1266 mennesker, mens 17.660 er bekræftet smittet, og landets læger kæmper med at finde sengepladser nok til de smittede.

- På hospitalet er det en katastrofe. De ved ikke længere, hvor de skal gøre af patienterne. Lægerne foretager formentlig en vurdering og lader de ældre dø, siger Luca Carrara, der har mistet begge sine forældre på et hospital i Bergamo, til avisen Corriere.

Norditalien er virussens europæiske epicenter, og 8. marts blev borgerne i de nordlige regioner sat i karantæne.

Men det tiltag har nu spredt sig - hele Italien er lukket ned, og blandt andet har premierminister Giuseppe Conte meddelt, at man lukker alle butikker, undtagen fødevarebutikker og apoteker.

Desuden er landets skoler blevet lukket indtil 3. april.

Folk bør kun gå ud for at tage på arbejde og i nødstilfælde, siger premierministeren.

Iran: Hvor galt står det til?

Ifølge de officielle tal er 11.364 iranere smittet 14. marts, mens 514 er døde. De iranske myndigheder forsikrer, at de har situationen under kontrol, men mange har kritiseret de iranske myndigheder for at sløre, hvor alvorlig situationen i Iran reelt er.

Blandt andet har en Twitter-bruger delt en video fra landets hovedstad, Teheran, hvor folk er strømmet til hospitalet for at få hjælp.

Senest har satellitfotos vist, at der på en gravplads i den iranske by Qom er gravet grøfter på hver 100-meters længde, selvom det officielle tal for byen kun var 12 smittede.

Amir Afkhami, der er professor i psykiatri og folkesundhedsvidenskab og forfatter til en bog om tidligere epidemier i Iran, siger til The Guardian:

- Det overrasker mig ikke, at de nu forsøger at lave massegrave og forsøger at skjule, hvor hårdt sygdomsudbruddet faktisk rammer.

Irans vicesundhedsminister, Iraj Harirchi, benægtede 24. februar, at myndighederne holdt informationer om sygdommen tilbage. Det skete ved et pressemøde, hvor han stod og svedte og tydeligt virkede utilpas.

Dagen efter blev han selv testet positiv for coronavirus.

I Teheran har brandmænd indtaget gaderne for at desinficere hovedstaden og begrænse smitten.

Landets skoler og universiteter er lukkede til starten af april, og større kultur- og sportsbegivenheder er suspenderet.

Den seneste melding fra landets regering er, at soldater inden for det næste døgn vil rydde gaderne i det virusramte Iran for at begrænse smitten.

Kina: Hvor det hele startede

De første coronatilfælde kom i den kinesiske millionby Wuhan i december sidste år, og her opførte man flere nødhospitaler, der udelukkende skulle behandle coronasmittede.

Efterhånden som smitten har spredt sig, er sundhedssystemet i flere andre kinesiske byer under voldsomt pres, og der er meldinger om lange køer foran hospitalerne.

Flere brugere har lagt videoer på sociale medier som Twitter, hvor man kan se folkemængderne uden for hospitalerne.

Kinas tilgang til bekæmpelsen af smitten har været drastisk.

Blandt andet lukkede regeringen hele Hubei-regionen ned, og 57 millioner mennesker var i karantæne. Derudover blev døre til folks hjem svejset fast, så de ikke kunne komme ud, og man bar folk i karantæne mod deres vilje.

Flere videobloggere og selverklærede journalister har delt opsigtsvækkende videoer fra Wuhan - heriblandt forretningsmanden og aktivisten Fang Bin, der har dokumenteret virusudbruddet og dets konsekvenser med sin mobiltelefon og lagt det på de sociale medier. Han har filmet tomme gader, overfyldte hospitaler og meget syge patienter.

I alt er 3193 mennesker døde af virussen i Kina, der har 80.973 smittetilfælde. Men kurven er vendt, og antallet af smittede er faldet drastisk, fordi de voldsomme inddæmningsmetoder har virket.

Det sidste midlertidige coronahospital lukkede ned i Wuhan for et par dage siden, fordi der ikke længere var patienter til sengene.