Coronavirus

Det gode vejr trak danskere udenfor - hvilke forholdsregler skal man tage?

En ekspert kommer med retningslinjer til, hvordan du skal agere, når du opholder dig udenfor.

Lørdagens vejr indbød i store dele af Danmark til skovtur, strandtur og en øl i solen.

Og det var der mange, der gjorde brug af.

Blandt andet var Frederiksberg Have i København besøgt i sådan en grad, at folk mange steder gik side om side, og ved søerne i hovedstaden sad folk tæt op af hinanden og nød solen.

Det bemærkede en lang række brugere med mishag på Twitter.

- Løbeklubber løber tæt sammen. 1000 børn på samme legeplads. Torvehallerne proppet med mennesker. Vi er selv ude om, at vi lige om lidt er rigtig ramt af coronavirus, skriver Charlie Stjerneklar.

- Frederiksberg Have havde heller ikke fået memoet, skriver Anne Hauge.

- Nørrebrogade i solskin har heller ikke rigtig fattet budskabet. Det gør mig faktisk lidt nervøs. Hold nu afstand for faen, skriver Rosa Lund, der er medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Men hvad er egentlig retningslinjerne for ophold udenfor?

Statsminister Mette Frederiksen har sagt på et pressemøde, der blev holdt for børnekanalen Ultranyt, at danskerne gerne må gå ud, men at hun opfordrer til at holde afstand, selvom vi er i det fri.

Generelt er det bedre at opholde sig udendørs frem for indenfor, når det kommer til smitterisiko, fordi luften hurtigt fornyes udendørs. Dråberne, der kan indeholde virus, fortyndes simpelthen hurtigere udenfor. Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi.

Alligevel gør man klogt i at holde en vis sikkerhedsafstand. Nedenfor ser vi nærmere på tre scenarier, og hvordan du bedst håndterer hver situation.

Sidder på en café

Ligegyldigt om det er ude eller inde, så skal man tænke sig om, når man sidder stille det samme sted i længere tid af gangen.

Sidder folk i din nærhed og taler, skal du være opmærksom. Almindelig tale kan nemlig afgive dråber af spyt, der kan indeholde virus, som du kan få ind i kroppen via slimhinder som mund, næse og øjne.

Myndighederne anbefaler generelt en til to meters afstand. Generelt er det ifølge Allan Randrup Thomsen godt med sikkerhedsafstand på tre meter til andre mennesker. Også udendørs.

Passerer en person på gaden

Med mindre vedkommende virker decideret syg og hoster, så er risikoen for smitte minimal, når man passerer andre et kort øjeblik.

Går man ved siden af nogen, eller står man tæt på nogen, skal man dog tænke sig om.

Det gælder, at man skal forsøge at være så kort tid tæt på andre som overhovedet muligt. Man skal undgå at stå tæt på folk, hverken indenfor eller udenfor. Her gælder reglen om tre meters afstand også.

Løber en tur

- Det er fint at løbe eller cykle udendørs. Det er bedst at løbe uden en løbemakker, for det er ikke smart at løbe og snakke samtidig, for der risikerer man smitte. Der skal stadig være cirka tre meter i mellem dem, der løber, siger Allan Randrup Thomsen.