Coronavirus

Danskere i udlandet kan ikke komme hjem - og Borgerservice kan ikke hjælpe

Danmarks Rejsebureau Forening er ked af, at mange danskere oplever forvirring omkring hjemrejse. Borgerservice afviser at udstede påbud.

Regeringen har været helt klar i spyttet: Alle danskere, som i øjeblikket befinder sig i udlandet, opfordres på det kraftigste at komme hjem på grund af den voksende coronakrise.

Men opfordringen er sværere at efterleve end som så.

TV 2 har siden regeringens udmelding fredag fået adskillige henvendelser fra danske borgere på ferie i udlandet, som ønsker at følge myndighedernes anvisninger, men som oplever ikke at kunne komme i kontakt med hverken rejsebureau, flyselskab, forsikring eller den lokale ambassade.

Gene Wyrwik har taget kontakt til TV 2:

- Vores rejsebureau Apollo vil ikke hjælpe os hjem til Danmark, og nu svarer de ikke på noget som helst, efter Udenrigsministeriet har sagt, at vi skal rejse hjem med det samme, lyder det fra Gene Wyrwik, som sidder på Bali og ikke har kunnet få svar fra sit rejseselskab.

Apollos salgsdirektør i Danmark, Glenn Bisgaard, oplyser til TV 2 lidt over middag lørdag, at selskabet "tidligt på formiddagen hjalp disse gæster med at finde en alternativ tidligere hjemrejse".

Hav tålmodighed

TV 2 har også forholdt Danmarks Rejsebureau Forening, DRF, klagerne, og direktør Lars Thykier er "meget ked af at høre", at danskere oplever, de ikke er i stand til at komme igennem til deres rejsearrangør.

- Jeg kan ikke forestille mig nogen medarbejdere, som er gået hjem og har tænkt, at "det er der nok en anden, som klarer", siger han.

Danskere skal dog have tålmodighed, lyder opfordringen.

- Især de mindre rejsebureauer er logistisk ikke gearet til, at alle ringer på samme tid. Send bureauet en besked, og bed dem ringe jer op, så er jeg sikker på, I hører fra dem inden for maksimalt et halvt døgn, siger Lars Thykier, der samtidig forsikrer om, at bureauerne er mødt ind henover weekenden for at hjælpe.

Danskere i Thailand: Utrygt

Ud over Gene Wyrwik er TV 2 bekendt med danskere, som prøver at komme hjem fra USA, Canada, Filippinerne, Spanien, Mauritius, Cuba, Equador, Gran Canaria, Østrig, Holland, Vietnam og Thailand.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste på et pressemøde fredag, at op mod 100.000 danskere potentielt er i udlandet lige nu.

Jeg vil kraftigt opfordre til, myndighederne hjælper os danskere ved at ændre retorikken fra anbefaling til påbud eller fraråd

Sofie Tofte, dansk turist i Mauritius

På et resort på øen Koh Chang i Thailand befinder TV 2s journalist Kirstine Benedicta Lauritzen sig på ferie med sin kæreste og en række andre danske statsborgere. Hun fortæller, at der er udbredt bekymring blandt især dem med børn.

- Danskere med børn på hotellet synes, det er utrygt, og der er også en ældre dansk herre, som ikke rigtigt kan gennemskue noget. Han er lidt utryg. Men vi prøver at tale med ham, fortæller hun.

Kirstine Benedicta Lauritzen rejste til Thailand, før landet overhovedet var kategoriseret en farve af Udenrigsministeriet.

Hun har prøvet at komme i kontakt med både sit flyselskab, forsikring og ambassade, siden udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag eftermiddag meldte ud, at ministeriet opfordrer alle danskere til at rejse hjem til Danmark.

- Jeg har fået en sms fra SOS International (forsikringsselskab, red.) om, at jeg skal ringe til dem, men jeg kan ikke komme igennem. Jeg kan heller ikke komme i kontakt med mit flyselskab Thai Airways, forklarer Kirstine Benedicta Lauritzen.

Hun troede, ambassaden i Thailand måske kunne være behjælpelig, men det viser sig, at den holder weekendlukket indtil på mandag. Udenrigsministeriets Borgerservice ringede hun til fredag, og her var meldingen, at de kun kan hjælpe med hjemrejse, hvis borgere befinder sig i et land, der er klassificeret som rødt.

Turist: Dum gråzone

Sofie Tofte befinder sig på Mauritius og har været i kontakt med både rejseselskab og forsikring. Meldingen er her, at så længe der ikke er tale om en evakuering, så er hjemrejsen på egen regning. Hun mener, det er en "dum gråzone" at stille borgerne i.

- Hvis det er så kritisk at komme hjem, som det er beskrevet på pressemødet og hjemmesiden, så vil jeg kraftigt opfordre til, myndighederne hjælper os danskere ved at ændre retorikken fra anbefaling til påbud eller fraråd.

- Det er et dilemma at sætte så mange danskere i, når de på den ene side beder os rejse hjem med det samme og samtidig ikke vil tage de nødvendige tiltag om påbud, så forsikringen kan dække, lyder det fra Sofie Tofte.

Borgerservice forstår nervøsitet

Direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, siger til TV 2, at han har fuld forståelse for nervøsiteten iblandt de danske turister, men de fleste skal blot prøve at komme hjem "i god ro og orden" henover de kommende dage.

- De skal finde de rejsemuligheder, der er, og det skal de første og fremmest gennem de rejseselskaber og flymuligheder, der er, siger han.

Hvorfor er det ikke et påbud, at danskerne skal rejse hjem?

- Det kan vi aldrig gøre som myndighed, vi kan ikke tvinge danskerne til noget som helst, vi kan opfordre dem til at søge mod Danmark og finde den gode og mulige løsning i samarbejde med dem, de er fløjet ud med, siger Erik Brøgger Rasmussen, som afslutningsvis opfordrer danskerne til at have tålmodighed med deres rejseselskab.

I skrivende stund er 801 danskere testet positive for coronavirus. Det reelle antal smittede forventes dog at være væsentligt højere, da det nu kun er alvorligt syge, der testes.