Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til alle lande
Og danskere i udlandet skal komme hjem, lyder det fra udenrigsministeren.
Udenrigsministeriet skærper rejsevejledningen globalt.
Det betyder, at Udenrigsministeriet anbefaler, at danskerne dropper alle ikke-nødvendige rejser – uanset hvor de går til i verden.
– Fra og med nu er alle udenlandske destinationer orange på vores rejsevejledninger. Man skal lade være med at rejse ud, medmindre det er absolut nødvendigt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.
– Overvejer man at rejse til udlandet, så lad være. Hvis man er i udlandet, så kom hjem. Vi skal passe på hinanden.
"Danskerlisten"
Samtidig opfordrede han alle danskere i udlandet til at tilmelde sig "danskerlisten" på udenrigsministeriets hjemmeside, så myndighederne har et overblik over, hvor de opholder sig.
Så længe der er mulighed for selv at komme hjem, så er det borgernes eget ansvar at gøre det. På pressemødet blev det også gjort klar, at rejsebranchen, så længe det er muligt, vil assistere danskere med at komme hjem.
– Beslutningen er taget ud fra et hensyn til at stoppe smitte, men også for at undgå, at danskere strander i udlandet, hvis andre lande lukker for udrejse, siger Jeppe Kofod.
Næste skridt er rødt
For nu bliver niveauet "kun" hævet til orange og ikke rød, der er det højeste niveau.
Det skyldes smitteniveauet, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Borgerservice:
– Rød betyder, at man skal hjem i karantæne. Derfor bliver det orange. Smitteniveauerne er forskellige, og der hvor der er meget høj smitte, er det rødt.
Røde områder – alle rejser frarådes
Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til områder i fem forskellige lande. Det drejer sig om:
- Kina: Hubei (Provinsen hvori Wuhan er placeret)
- Italien: Regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche (Norditalien)
- Sydkorea: Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk (Østkysten)
- Østrig: Delstaten Tyrol
- Iran
Har man opholdt sig i et af områderne efter 2. marts, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver hjemme i to uger, når man kommer til Danmark.
Orange områder – alle ikke-nødvendige rejser frarådes
Derudover fraråder Udenrigsministeriet ikke-nødvendige rejser til en række andre områder og lande. Der er tale om:
- Resten af verden
Ministeriet har understreget, at opfordringen til danskere med planer om rejse er den samme, uanset om det er til røde eller orange områder. Der er kun forskel, hvis man allerede er eller har været afsted.
Det kan du læse mere om her.
Derfor kommer opfordringen nu
De seneste dage har vi set skærpelser hver eneste dag, og situationen ændrer sig meget hurtigt – ikke mindst for danskere i udlandet. Derfor kommer opfordringen nu.
– Vi kan ikke gennemskue, hvad der sker det næste døgn eller de næste to dage, og der er et kæmpe skred i, hvad der sker af restriktioner. Når vi siger hurtigst muligt, mener vi hurtigst muligt, fordi vi vil ikke have, at nogen strander, siger Erik Brøgger.
Potentielt er der 100.000 danskere i udlandet på nuværende tidspunkt.
Hvordan er du stillet?
Det ikke uden risici at rejse ud i verden. Fly bliver aflyst, turismevirksomheder er i knæ, og alt fra koncerter og restauranter til konferencer er lukket eller aflyst. Og med Udenrigsministeriet nye skærpelser er der ekstra god grund til at være påpasselig.
Men hvordan er du egentlig stillet, hvis du har bestilt en rejse eller skal afsted? En del af svaret afhænger af, hvor farligt Udenrigsministeriet vurderer området, du ønsker at rejse til, til at være. Ministeriet arbejder fra i dag altså kun med to kategorier – orange og rød: