Coronavirus

Overblik: Sådan skal du forholde dig til de nye corona-retningslinjer

Selvom du er rask, skal du betragte dig selv som mulig smittet med coronavirus og vise hensyn.

Efter flere dages eksplosiv stigning i antallet af corona-smittede, vurderede Sundhedsstyrelsen torsdag, at virussen nu cirkulerer i hele det danske samfund.

Det har fået myndighederne til at skifte strategi, og indføre nye retningslinjer for alle danskere.

Hvor Sundhedsstyrelsen tidligere forsøgte helt at undgå smittespredning, er planen nu at begrænse smitten så meget som muligt, for at undgå overbelastning af landets hospitaler.

Derfor vil kun alvorligt syge fremover bliver testet for covid-19, mens alle andre som udgangspunkt skal betragte sig selv som potentielle bærere af virussen.

I samarbejde med Sundhedsstyrelsen har vi samlet et overblik over, hvordan du skal forholde dig til de nye retningslinjer.

Hvordan skal du forholde dig til de nye retningslinjer?

Du har ingen symptomer, men omgås særligt udsatte

Har man ingen symptomer på covid-19, og og føler man sig generelt sund og rask, er det i orden at omgås ældre eller særligt udsatte.

Alligevel skal du udvise ekstra hensyn, holde fornuftig afstand til andre, undgå fysisk kontakt som kys, kram og håndtryk og være særligt opmærksom på god hygiejne.

Samtidig er det en god idé at begrænse besøg på hospitaler og plejehjem så meget som muligt.

Du hoster, har let feber eller forkølelse

Selvom chancen for at være smittet med coronavirus stadig er forholdsvis lille, skal du ved symptomer som hoste, feber og generelt ubehag betragte dig selv som smittet med coronavirus.

Føler du dig syg, skal du derfor straks tage hjem og blive der, ligegyldigt om du har været i nærheden af smittede eller ej. Du skal ikke kontakte sundhedsvæsnet, medmindre du føler dig alvorligt syg.

Bor du sammen med andre, skal du begrænse fysisk kontakt til dem så meget som muligt, gøre rent efter dig, når du har brugt køkken, bad og toilet, og dagligt gøre rent, hvor du opholder dig.

Hold dig væk fra folk i særlige risikogrupper som ældre og alvorligt syge samt gravide ud fra et forsigtighedsprincip. Børn er ikke særligt udsatte, medmindre de er alvorligt syge.

Du har høj feber eller føler dig alvorligt syg

Hvis du føler dig alvorligt syg, eller har du symptomer og er i en særlig risikogruppe, skal du blive hjemme og straks kontakte din egen læge over telefonen. Du skal ikke møde op fysisk i klinikken, da du risikerer at smitte andre.

Lægen vil telefonisk tage stilling til, om du skal testes for covid-19, og om du har behov for behandling.

Udenfor din læges almindelige åbningstid skal du ringe til lægevagten eller akuttelefonen i din region.

Du har været syg, men er nu rask

Har du været syg, og har du ikke længere nogen symptomer, kan du regne med, at du er smittefri.

Det er endnu svært at sige, hvor længe covid-19 kan vare, men i milde tilfælde varer sygdommen normalt én til to uger.

Hvis du ikke føler dig helt rask eller er i tvivl, er det bedre at blive hjemme en dag for meget end en dag for lidt og eventuelt arrangere hjemmearbejde.

 

Du rejser i Danmark og udlandet eller har planer om at gøre det

Rejser du i udlandet, eller har du planer om at gøre det, skal du følge Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Fra fredag frarådes alle ikke-nødvendige rejser til udlandet, men tager du alligevel afsted, skal du være opmærksom på, at situationen kan forværres, mens du er væk. Blandt andet kan andre lande med kort varsel indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med covid-19.

Der er intet i vejen for at rejse rundt mellem de danske landsdele, men rejser du med offentlig transport, skal du vise ekstra hensyn, holde god afstand til andre rejsende, og følge personalets anvisninger.

Du omgås folk, der føler sig syge

Har du kontakt med for eksempel en samlever eller ægtefælle, der er syg, skal du udvise ekstra hensyn – også selvom du ikke selv har symptomer.

Vær derfor ekstra opmærksom på at begrænse eventuel smitte ved at undgå fysisk kontakt, holde afstand til andre og være særligt grundig med god hygiejne.

Samtidig skal du være ekstra opmærksom på at undgå større forsamlinger, og hvis din arbejdsplads ikke er lukket, skal du undersøge alle muligheder for at arbejde hjemmefra.

Du er i en særlig risikogruppe eller gravid

Er du over 80 år eller alvorligt syg med for eksempel kronisk lungesygdom, hjertekarsygdom, kræft, diabetes eller svækket immunforsvar, kan du være i en særlig risikogruppe.

Selvom gravide endnu ikke ser ud til at være særligt udsatte, betragtes de ud fra et forsigtighedsprincip også som værende i særlig risikogruppe, fordi de generelt er mere modtagelige overfor luftvejsinfektioner.

Er du i en særlig risikogruppe, skal du blive hjemme i den udstrækning, det er muligt, sørge for ekstra god håndhygiejne, undgå at røre ved dit ansigt, og holde afstand til andre mennesker - især hvis de ser ud til at være syge.

Mindsk fysisk kontakt som håndtryk, kram og kys samt sociale aktiviteter i for eksempel fitnesscentre og klubber, til større familiearrangementer og i offentlige transportmidler.

Er du i tvivl, om du er i en særlig risikogruppe, skal du kontakte din læge.

Kilde: Sundhedsstyrelen og Udenrigsministeriet.