Coronavirus

Dansk myndighed: - Vi var tydeligvis for optimistiske

Selvom myndighederne er blevet klogere på coronasmitten de seneste uger, føler faglig direktør i SSI ikke, at de ville have gjort noget anderledes.

Der var kun lav risiko for udbredt smitte i det danske samfund, og lav risiko for, at vores sundhedsvæsen bliver udfordret.

Sådan lød det igen og igen i pressemeddelelser fra Statens Serum Institut (SSI) i løbet af januar og februar, og selv efter Danmark havde konstateret sit første tilfælde af covid-19 27. februar, var meldingen fra SSI den samme.

Nu medgiver faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak, at udmeldingerne fra SSI i løbet af februar ikke var alvorlige nok.

- Vi var tydeligvis for optimistiske i vores udmeldinger på det tidspunkt, siger Kåre Mølbak til TV 2.

Vi er blevet klogere

Han står ved de udmeldinger som Statens Serum Institut kom med, og henviser til, at de var baseret på risikovurderinger fra Kina, Verdenssundhedsorganisationen WHO samt det europæiske center for sygdomsforebyggelse.

- Vi blev klogere hen ad vejen. Men jeg tror ikke, at vi ville gøre noget anderledes.

Midt i februar kunne Kåre Mølbak og de øvrige danske myndigheder se, at smittetallene i Kina var vendt, og at der ikke var de store stigninger i resten af verdenen.

I en pressemeddelelse fra SSI 19. februar beskrev Kåre Mølbak udviklingen som 'fantastisk'.

- Omkring det tidspunkt tænkte jeg, at det var 50-50 i forhold til om coronavirussen kunne inddæmmes, siger Kåre Mølbak til TV 2.

Men så brød virussen for alvor ud i Italien og Iran.

- Der tænkte vi, at det ville blive en pandemi, siger Kåre Mølbak.

Pandemi

11. marts erklærede WHO coronavirussen for en pandemi, og samme dag fortalte statsminister Mette Frederiksen, at børnehaver, vuggestuer, skoler, universiteter og flere andre ting ville lukke ned i 14 dage.

Og 12. marts offentliggjorde Sundhedsstyrelsen, at de overgik fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, hvor antallet af tests vil blive prioriteret til de patienter, der ikke kun er en lille smule syge. Det kan påvirke antallet og sammensætningen af dem, der bliver testet.

Der er nu konstateret coronavirus i stort set hele landet.

Fredag morgen 13. marts er der registreret 674 smittede i Danmark.