Coronasmittet dansker død af hjertestop
Ekspert peger på, at data fra Kina viser, at hjertepatienter er de mest udsatte og har den højeste dødelighed.
En 80-årig dansk mand er natten til torsdag død af hjertestop og siden testet positiv for covid-19.
Det oplyser Region Nordjylland til TV 2.
Region Nordjylland oplyser, at patienten i forvejen var hjertepatient.
- Vi kan således ikke sige, at patienten dør af coronainfektion, og der er ikke lavet retslægeligt ligsyn i denne sag, da der er tale om en naturlig forklaring på dødsfaldet, skriver presseansvarlig Ninette Zacho Bradsted i en mail til TV 2.
Gunnar Gislasson, der er hjertelæge og forskningschef hos Hjerteforeningen, kender ikke til den 80-årige, men siger, at covid-19 kan være dødsårsagen:
- Hvis patienten har haft svære symptomer på coronavirus-infektion, kan det være medvirkende dødsårsag. Hvis patienten har fået hjertestop, så er det nok årsagen. Hvad der så trigger det, om det er en virusinfektion eller et generelt svagt hjerte, det må dem, der kender casen, udtale sig om, siger Gunnar Gislason til TV 2.
Ifølge TV 2s oplysninger skulle manden have haft influenzasymptomer i et par dage, inden han blev kørt til skadestuen på Aalborg Universitetshospital med hjertestop kort før midnat onsdag. Døden indtraf først på natten til torsdag.
Belaster kroppen yderligere
Gunnar Gislason peger på, at data fra Kina viser, at hjertepatienter er de mest udsatte og har den højeste dødelighed.
- Hvad der er den udløsende faktor ved dette dødsfald, ved vi ikke, men covid-19 kan belaste kroppen yderligere, siger Gunnar Gislason.
TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Fredag formiddag oplyser Sundhedsstyrelsen, at 785 danskere har fået konstateret covid-19, mens 3747 er blevet testet for det.
Er nu en pandemi
Antallet af smittede kan dog være højere, da myndighederne 12. marts ændrede strategi og ikke længere tager prøver på alle potentielt smittede, men kun på dem, der udviser alvorlige symptomer.
Myndighederne gik altså fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi.
Ifølge myndighederne skal sundhedsvæsenets ressourcer ikke bruges på at teste, men på at pleje.
- Vi skal fremover betragte hver eneste af os, der får symptomer på forkølelse, hoste eller feber, som om det er coronasmitte. Også selvom det i mange tilfælde ikke er det, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.
Udbruddet med coronavirussen SARS-COV-2 begyndte på et marked med dyr i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første smitte blev noteret 31. december 2019.
Siden er udbruddet i Kina blevet mindre, og nu bør Europa karakteriseres som epicentret for virussen, og alle danskere er potentielle bærere er virussen, fortalte Søren Brostrøm.
11. marts erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, coronavirussen for en pandemi, og samme dag fortalte statsminister Mette Frederiksen, at børnehaver, vuggestuer, skoler, universiteter og flere andre offentlige institutioner ville lukke ned i 14 dage.
Ordet 'pandemi' bruges, når en smitsom sygdom udbredes over en hel verdensdel eller flere verdensdele.
Fredag har Folketinget vedtaget en hastelovgivning, der skal være med til at inddæmme og stoppe smitte af covid-19. De nye tiltag indbefatter blandt andet, at danskere kan tvinges i isolation, større arrangementer kan forbydes, og besøgende på hospitaler kan nægtes adgang.