Statens Serum Institut: 139 danskere på skiferie i Østrig bragte virus med hjem

Det er primært unge og midaldrende mænd, der er inficeret med coronavirus i Østrig, og som efterfølgende har taget smitten med sig hjem til Danmark.

674 danskere er smittet med coronavirus, og tallet har været hastigt stigende de seneste dage.

En vigtig del af forklaringen skyldes, at 139 danskere den seneste tid er kommet hjem fra skiferie i Østrig, hvor de er blevet smittet med virussen.

Det her udbrud understreger de udfordringer, der er i forhold til at afgrænse specifikke risikoområder

Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut

Størstedelen af de 139 personer har opholdt sig i det populære skisportssted Ischgl i delstaten Tyrol.

Det siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, SSI, til TV 2:

- Delstaten Tyrol i Østrig kom først mandag på SSI's liste over risikoområder, hvor det anbefales at teste hjemvendte rejsende med symptomer for covid-19.

Grunden til, at dele af Østrig kom i myndighedernes søgelys, var, at flere nordiske lande havde observeret smitte blandt rejsende herfra, fortæller hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, var de danske sundhedsmyndigheder opmærksomme på risikoområderne i de lande, hvor danskerne var på skiferie.

Men man ventede med at lukke for fly fra områderne.

- Vi var i dialog med Statens Serum Institut hen over weekenden. Det var først søndag, at vi havde dokumentation for, at der var et problem i de pågældende områder, siger Søren Brostrøm på et pressemøde om coronavirussen onsdag eftermiddag.

Svært at afgrænse risikoområder

Det er primært unge og midaldrende mænd, der er blevet inficeret med coronavirus i Østrig, og som efterfølgende har taget smitten med sig hjem til Danmark.

Tyra Grove Krause forklarer, at skisportsturister som udgangspunkt ikke udgør en risikogruppe for at få et alvorligt forløb af sygdommen covid-19.

- Men det her udbrud understreger de udfordringer, der er i forhold til at afgrænse specifikke risikoområder, siger overlægen.

For Østrig havde ikke selv meldt ud om coronavirus i dette område til de internationale sundhedsmyndigheder.

- Det illustrerer, at vi ikke kan udelukke, at rejsende fra andre områder i verden, som vi ikke har været opmærksomme på, har bragt smitten til Danmark, siger Tyra Grove Krause.

Fraråder rejser til Tyrol

Udenrigsministeriet fraråder i øjeblikket alle rejser til delstaten Tyrol i Østrig, hvor Ischgl ligger.

Delstaten er i det såkaldte røde område, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver hjemme i to uger, hvis man efter 2. marts kommer til Danmark fra dette område.

Yderligere fire lande vurderes som røde områder: Kina, Italien, Iran og Sydkorea.

Ny strategi

På grund af den store stigning i antallet af coronasmittede danskere har Sundhedsstyrelsen torsdag valgt at skifte strategi i kampen mod den verdensomspændende virus.

Sundhedsstyrelsen er gået væk fra en inddæmningsstrategi, hvor fokus lå på at inddæmme virussen ved at teste de personer, der havde rejst i lande, hvor der var et stort antal af smittetilfælde.

Nu er myndighederne gået over til en såkaldt afbødningsstrategi.

Det betyder, at myndighederne i højere grad prøver at begrænse spredningen og prioritere behandling af borgere med de mest alvorlige sygdomstilfælde. Folk med mildere symptomer skal klare sig selv uden behandling i sundhedsvæsenet.

Samtidig har regeringen lukket store dele af den offentlige sektor i Danmark ned de kommende to uger.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften, hvor blandt andet alle elever på samtlige uddannelsesinstitutioner landet over sendes hjem i to uger fra fredag 13. marts.

Desuden lukkes alle skoler og dagtilbud fra mandag 16. marts, og alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra arbejde fra fredag 13. marts 2020 og foreløbigt to uger frem.