Her er regeringens fire økonomiske initiativer

De nye tiltag skal mindske risikoen for fyringer, lyder det. Prisen for tiltagene er usikker, men finansministerens bud er tre milliarder.

Regeringen har på et pressemøde i Finansministeriet fremlagt fire økonomiske initativer.

De skal sikre, at krisen i kølvandet på coronaepidemien ikke vokser sig til en "dybere økonomisk krise end nødvendigt", som finansminister Nicolai Wammen (S) formulerede det.

De fire initiativer er:

1) Frigivelse af penge til banker

Regeringen frigiver den sĂĄkaldte kontracykliske kapitalbuffer - en buffer, der siden finanskrisen er blevet opbygget af bankernes egenkapital. Pengene er sat til side til dĂĄrlige tider og kriser.

Frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer giver bankerne og institutterne mere spillerum til at modstå tab, uden at de skal indskrænke deres udlån.

Meningen er at sikre, at bankerne har gode muligheder for at lĂĄne penge til danske virksomheder. Tiltaget betyder, at der er 200 milliarder kroner mere til udlĂĄn, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

2) To nye garantiordninger

Den ene nye garantiordning er mĂĄlrettet store virksomheder, mens den anden er mĂĄlrettet smĂĄ og mellemstore virksomheder.

Blandt andet vil der blive betalt kompensation til arrangører, der har måttet aflyse koncerter, og rejsearrangører, der også er hårdt ramt af aflysninger.

Der afsættes en milliard kroner fra staten til garantierne.

Tanken er, at "hĂĄnden bliver holdt under virksomheder i problemer pĂĄ grund af corona", forklarede Nicolai Wammen.

3) Refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af covid19 eller i karantæne

Der lægges op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.

Det betyder i realiteten, at der arbejdsgiverne får refusion fra første fraværsdag, hvis medarbejderen er sygemeldt som følge af corona.

Medarbejderne vil også være omfattet udvidet løn- og sygedagpengekompensation, hvis de er smittede eller i karantæne.

​4) Medarbejdere kan sættes ned i tid - og få supplerende dagpenge

Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og at medarbejderne i perioden til gengæld kan få supplerende dagpenge.

Ordningen skal være mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man dermed undgår fyringer af medarbejdere, lød det fra regeringen.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Ikke sidste tiltag

Initiativerne blev fremlagt af erhvervsminister Simon Kollerup, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Ministrene understregede, at der løbende vil komme flere tiltag.

- Vi har forventningen om, at der vil blive taget flere skridt, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).