Her er regeringens fire økonomiske initiativer
De nye tiltag skal mindske risikoen for fyringer, lyder det. Prisen for tiltagene er usikker, men finansministerens bud er tre milliarder.
Regeringen har på et pressemøde i Finansministeriet fremlagt fire økonomiske initativer.
De skal sikre, at krisen i kølvandet på coronaepidemien ikke vokser sig til en "dybere økonomisk krise end nødvendigt", som finansminister Nicolai Wammen (S) formulerede det.
De fire initiativer er:
1) Frigivelse af penge til banker
Regeringen frigiver den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer - en buffer, der siden finanskrisen er blevet opbygget af bankernes egenkapital. Pengene er sat til side til dårlige tider og kriser.
Frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer giver bankerne og institutterne mere spillerum til at modstå tab, uden at de skal indskrænke deres udlån.
Meningen er at sikre, at bankerne har gode muligheder for at låne penge til danske virksomheder. Tiltaget betyder, at der er 200 milliarder kroner mere til udlån, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
2) To nye garantiordninger
Den ene nye garantiordning er målrettet store virksomheder, mens den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder.
Blandt andet vil der blive betalt kompensation til arrangører, der har måttet aflyse koncerter, og rejsearrangører, der også er hårdt ramt af aflysninger.
Der afsættes en milliard kroner fra staten til garantierne.
Tanken er, at "hånden bliver holdt under virksomheder i problemer på grund af corona", forklarede Nicolai Wammen.
3) Refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af covid19 eller i karantæne
Der lægges op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.
Det betyder i realiteten, at der arbejdsgiverne får refusion fra første fraværsdag, hvis medarbejderen er sygemeldt som følge af corona.
Medarbejderne vil også være omfattet udvidet løn- og sygedagpengekompensation, hvis de er smittede eller i karantæne.
4) Medarbejdere kan sættes ned i tid - og få supplerende dagpenge
Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og at medarbejderne i perioden til gengæld kan få supplerende dagpenge.
Ordningen skal være mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man dermed undgår fyringer af medarbejdere, lød det fra regeringen.
Ikke sidste tiltag
Initiativerne blev fremlagt af erhvervsminister Simon Kollerup, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Ministrene understregede, at der løbende vil komme flere tiltag.
- Vi har forventningen om, at der vil blive taget flere skridt, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).