Coronavirus

Børnebøger læses højt på nettet - sådan hjælper danskerne hinanden

Har man brug for hjælp til indkøb, hundeluftning eller børnepasning, står tusinder af frivillige klar.

Med lukkede børnehaver, hjemsendte medarbejdere og aflyste arrangementer har coronavirussen sat flere tusinder af danskeres liv i stå.

Særligt de, der ikke kan forlade deres hjem på grund af smittefaren, kan have svært at få hverdagen til at hænge sammen - men heldigvis er der hjælp at hente fra både frivillige, virksomheder og foreninger.

Derfor har vi samlet en liste over nogle af dem, der gør dagligdagen lidt lettere, mens Danmark lukker ned.

1. Lokale hjælper karantæneramte naboer

Har man som karantæneramt svært ved at passe sine daglige gøremål, er der mange steder hjælp at finde i lokalsamfundet.

I løbet af de seneste uger er der over hele landet opstået store facebookgrupper, hvor tusindvis af lokale tilbyder hjælp med både indkøb, havearbejde og børnepasning.

Eksempelvis er der grupper for Holstebro, Vejle og København, hvor hundredvis af medlemmer tilbyder deres hjælp.

2. Røde Kors opretter stort netværk af frivillige

Selv, hvis man er i karantæne langt fra venner, familie og naboer, kan man stadig få hjælp.

Torsdag oprettede Dansk Røde Kors nemlig et hjælpecenter, hvor de, der er tvunget til at holde sig indendøre på grund af coronavirus, matches med frivillige, som gerne vil give en hjælpende hånd - og selvom kun 37 indtil nu har bedt centret om hjælp, har 2700 frivillige allerede meldt sig.

En af de medarbejdere ved Røde Kors, der besvarer opkald fra trængende og frivillige, er Line Gullach, og hun håber, at endnu flere ringer ind.

- Der er jo helt vildt mange, der gerne vil hjælpe, og der er generelt virkelig stor velvilje for at gøre en indsats. Det er vildt fedt, for vi ved jo ikke, hvor stort behovet kommer til at være, siger hun.

Har man enten brug for hjælp eller lyst til at blive frivillig, kan Røde Kors kontaktes på telefon 35 29 96 60.

3. Børnebøger læses højt på nettet

Når skoler og børnehaver lukkes, og børn pludseligt skal passes hjemme, kan man blive nødt til at tænke kreativt for at holde de mindste beskæftiget.

Derfor tilbyder blandt andre det lille baggårdsteater Magistraten i Silkeborg fra på mandag daglige højtlæsninger af børnebøger via livestreaming på Facebook – og planen er at fortsætte, så længe Danmark er lukket ned.

Bøgerne læses højt af en række komikere som blandt andre Sebastian Dorset, Thomas Wivel og Jakob Svendsen – og listen opdateres løbende.

4. Tolke tilbyder gratis hjælp

Når danske myndigheder udsender advarsler, anbefalinger og påbud, kan det være svært at danne sig et overblik – specielt hvis man ikke taler dansk.

Derfor har Maya’s Tolkeservice i Aarhus besluttet sig for at hjælpe kvit og frit. Det fortæller virksomhedens ejer, Faisal Mohamed.

- Vi ved, at der er mange borgere, hvis modersmål ikke er dansk, som føler sig magtesløse i denne svære tid. Derfor tilbyder vi for alle borgere, der har brug for tolkning, gratis hjælp i forbindelse med lægebesøg, formidling af information og lignende, siger han.

Virksomheden har 489 tolke, som kan oversætte på 129 sprog, og tager normalt imod kontrakter fra staten – men med nedlukningen af en lang række offentlige funktioner, har de ekstra tid på hænderne.

Har man brug for hjælp, kan Maya’s Tolkeservice derfor kontaktes på telefon 71 99 21 80.

Kender du nogen, der gør en særlig frivillig indsats, mens coronaen raser, er du velkommen til at tippe os på 1234@tv2.dk.