Coronavirus

Italien lukker alle butikker - undtagen fødevarebutikker og apoteker

Det kommer samme dag, som WHO karakteriserer spredningen af coronavirus som en pandemi.

Italien lukker alle butikker undtagen fødevarebutikker og apoteker. Restauranter skal garantere en meters afstand. Det er meldingen onsdag.

Også barer og frisører over hele landet lukker, siger premierminister Giuseppe Conte.

- Vi lukker forretninger, barer, pubber og restauranter. Hjemmelevering er tilladt, siger han i en tale til nationen onsdag aften.

Spisesteder, der ikke kan garantere, at der er en meters afstand mellem kunderne, vil ligeledes lukke, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det samme gælder afdelinger af virksomheder, der ikke er vigtige for produktionen i landet.

Conte til italierne: Mist ikke modet

Conte opfordrer italienerne til ikke at miste modet trods de drastiske skridt, der er taget nu.

- Sammen klarer vi det, siger han.

Han advarer samtidig om, at antallet af smittede og omkomne stadig kan stige i den kommende tid, og at det formentlig vil tage flere uger, inden udbruddet stilner af.

Italien har i forvejen lukket skoler og arbejdspladser ned over hele landet.

Coronavirus har foreløbig kostet 827 mennesker livet i Italien. Over 12.000 er smittet.

WHO: Det er en pandemi

Italiens udmelding kommer samme dag, som Verdenssundhedsorganisationen, også kendt som WHO, meldte, at situationen med udbredelse af coronavirus nu karakteriseres som en pandemi.

Sådan lyder det fra WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde onsdag aften.

- Pandemi er ikke et ord, der skal bruges let eller uforsigtigt. Det er et ord, der, hvis det misbruges, kan forårsage stor frygt eller uberettiget accept af, at kampen er forbi, hvilket fører til unødvendig lidelse og død, lyder det fra generalsekretæren.

Ordet 'pandemi' bruges, når en smitsom sygdom, udbredes over en hel verdensdel eller flere verdensdele. Med andre ord defineres en pandemi som en global epidemi.

I Danmark er 514 smittede med coronavirus. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften. 10 er indlagt, og to er i kritisk tilstand.