Coronavirus

Behandlingsgarantien sættes ud af kraft - fokus skal være på corona

Der er formentlig hastelovgivning på vej på nogle af de patientrettigheder, vi har i dag, siger statsministeren.

Både behandlingsgarantien og udredningsretten sættes efter planen midlertidigt ud af kraft, fordi hospitalerne i stedet skal have fokus på at behandle sårbare personer for coronavirus.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften på et pressemøde.

- Vi kommer til at bede Folketinget om hastelovgivning på nogle af de patientrettigheder, der gælder i dag, men som utvivlsomt vil blive udfordret, siger hun.

Det kommer som led i de danske myndigheders indtræden i næste fase af epidemihåndteringen, der kaldes afbødningsfasen. Her sætter man fokus på at bruge ressourcerne de steder, det giver bedst mening.

Af denne årsag fraråder myndigheder også danskerne til at opsøge landets sygehuse, medmindre nødvendigt.

Operationer udskydes

Tidligere i dag kom det frem, at Nordsjællands Hospital Hillerød aflyste alle ikke-akutte operationer og behandlinger i resten marts.

Da dette blev bragt op på pressemødet, hvor Statsministeriet blev spurgt, om aflysningerne kom som led i de nye tiltag fra myndighedernes side, var svaret ja. Det er blot en af konsekvenserne ved, at Danmark er blevet ramt af coronavirussen, der ifølge statsministeren nu er begyndt at smitte mennesker i Danmark.

Der er tale om en benhård lægefaglig vurdering, oplyser Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Man får selvfølgelig den operation, man er indstillet til, men på et senere tidspunkt, siger han.

514 danskere er smittet med SARS-CoV-2 og har nu fået konstateret covid-19 i Danmark. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

1303 personer er i karantæne og 2117 er blevet testet, oplyser Statens Serum Institut.