Coronavirus

Corona-frygt kan sende danskere ud i arbejdsløshed: Ser ud til at blive rigtig, rigtig alvorligt

Mette Frederiksen vil arbejde i tre spor for at hjælpe danske virksomheder.

En farlig cocktail bestående af frygt for coronavirus og faldende oliepriser fik mandag store konsekvenser på aktiemarkederne verden over.

I Danmark oplevede C25 et historisk fald, og på Wall Street lukkede børsen med det største fald på en enkelt dag siden finanskrisen i 2008. Her faldt de tre store indeks alle med mere end 7 procent. I Danmark faldt C25 med 5,49 procent.

Ifølge eksperter er der grund til bekymring.

- Det her kan sagtens blive til en krise som den, vi så, i 2008, siger chefstrateg i Danske Bank Henrik Drusebjerg, der tilføjer, at jo længere tid danskerne skal drikke af denne cocktail med faldende oliepriser og coronavirus, jo mere skal danskerne bekymre sig om deres arbejdssituation.

Han bliver bakket op af chefredaktøren på Børsen, Niels Lunde.

- Coronavirus ser ud til at blive rigtig, rigtig alvorlig – også for danske virksomheder. Hvis vi får en situation, som vi har i Italien, vil vi se virksomheder, der ikke kan klare det, og som vil sende folk hjem og ud i arbejdsløshed. Det er det, som aktiemarkedet reagerer på, siger han til TV 2.

Regeringen arbejder i tre spor

Netop frygten for, at virksomheder skal dreje nøglen om, og at danskere dermed vil miste deres job, fik mandag eftermiddag statsminister Mette Frederiksen (S) til at præsentere tre spor, som regeringen vil arbejde i for at sikre danske virksomheder mod de økonomiske konsekvenser, der kan følge af coronavirussen.

De tre spor er:

  • Fokus på de brancher og sektorer, der beskæftiger sig med rejsende, turister, transport og oplevelser.
  • Mulig udskydelse af skat og moms for virksomheder.
  • Mulig kompensation til arrangører, der har været nødt til at aflyse koncerter, kampe, messer og lignende.

Hvilke tiltag arbejdet med de tre spor konkret skal udmønte sig i, er dog fortsat uklart.

Regeringen vil på et senere tidspunkt præsentere de konkrete tiltag, lød det fra Mette Frederiksen.

Både Niels Lunde og Henrik Drusebjerg hilser initiativet velkommen, men de peger også begge på, at der er behov for en fælles koordineret indsats på politisk plan.

- Hvis man for alvor skal lave noget mod det her, kan det kun lykkes, hvis det bliver koordineret på europæisk plan ved enten rentenedsættelser eller anden offentlig stimulering af økonomien, siger Niels Lunde.

Flere og flere smittede i Danmark

Antallet af smittede med sygdommen covid-19 i Danmark er mandag eftermiddag steget til 90 - søndag var tallet 35.

Mens smittetallet stiger herhjemme, fraråder Udenrigsministeriet mandag aften alle ikke-nødvendige rejser til hele Italien og San Marino på grund af coronavirus.

Netop Italien er hårdt ramt af virussen. 9172 personer i landet er registreret smittet, mens 463 har mistet livet.