GO'

Topchef blev arbejdsløs som 59-årig og startede på ny uddannelse: - Arbejdsglæden er enorm

Det er sværere for ældre at komme i job efter ledighed. Derfor tog Lars Matell-Hyllested en livsændrende beslutning og begyndte på en ny uddannelse.

25 års erfaring med ledelse og iværksætteri.

Det var, hvad 59-årige Lars Matell-Hyllested kunne skrive på sit cv, da han sidste sommer blev arbejdsløs.

Trods den store erfaring var det dog ikke let at finde nyt arbejde, og derfor tog han en radikal beslutning.

I efteråret begyndte Lars Matell-Hyllested på en ny uddannelse som steward og lagde dermed en lang karriere i restaurationsbranchen og flere år som bestyrelsesmedlem, leder og administrerende direktør i blandt andet en sushikæde bag sig.

Han forfulgte en drøm, og det skulle vise sig at være en rigtig god idé.

For med det nye fag har Lars Matell-Hyllested nemlig genfundet glæden ved sit job, lyder det.

- Arbejdsglæden er enorm, simpelthen. Det er som at blive født på ny. Det er en fantastisk oplevelse at få en ny uddannelse sent i sit liv, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Sværere at få job som senior

Lars Matell-Hyllested er langt fra den eneste, der har oplevet, hvor svært det kan være at finde nyt job, når man er omkring de 60 år.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at kun omkring hver tredje af de ledige i alderen 60-64-årige er i job igen efter et år.

Ser man i stedet på de ledige mellem 20-54 år er mere end halvdelen i arbejde igen, når der er gået et år.

Man skal tage ja-hatten på

Lars Matell-Hyllested

Søger man job, kan et brancheskifte være svaret, fortæller Mads Peter Klindt, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning.

- For nogen kan et brancheskifte jo være nødvendigt og ikke bare en fordel. Sådan er det for mange, hvis job forsvinder, når virksomheder lukker eller jobs outsources. En anden grund til at skifte branche er, at man opnår kompetenceudvikling, der er vigtigt for mange, forklarer han.

Særligt for seniorerne kan det være gavnligt at skifte branche, hvis man føler sig nedslidt efter mange års hårdt arbejde, tilføjer Mads Peter Klindt.

For Lars Matell-Hyllested handlede det dog mere om at finde et stabilt job, hvor han var glad for at gå på arbejde.

- Jeg var rendt mod en mur i det, jeg lavede. Jeg var i en branche, der var nedadgående - i kødbranchen. Og pludselig skulle hele kongeriget Danmark være veganere. Og jeg kunne ikke længere se mig i den rolle, fortæller han.

Her ses Lars Matell-Hyllested med beviset på, at han har lagt den gamle karriere bag sig.

På med ”ja-hatten”

Selvom Lars Matell-Hyllested i dag er glad for sin beslutning, så var han temmelig nervøs for, om han kunne gennemføre uddannelsen.

Den 59-årige steward er nemlig lettere ordblind, og det meste af undervisningsmaterialet er skrevet i et kompliceret engelsk, forklarer han.

Men sommetider må man tage en chance, lyder det.

- Man skal tage ja-hatten på rent ud sagt. Og så skal man gøre op med sig selv, at: ”Nu har du lagt et liv bag dig, og nu må du gå ind med helt åbent sind”.

Lars Matell-Hyllested er heller ikke i tvivl om, at der er fordele ved at starte uddannelse sent i livet, hvor man er målrettet.

- Hvis min folkeskolelærer fra Danmarksgade Skole i Holstebro havde set mig på skolebænken, så havde hun sagt: ”Det der, det er ikke Lars Hyllested, for han kan ikke sidde stille på en skolebænk,” men jeg var enormt fokuseret på, at jeg ville det her, fortæller Lars Matell-Hyllested.

Se hele indslaget i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY