Coronavirus

- Sagt direkte er vi bange for, at nogle af de mindre virksomheder må lukke

Regeringen har mandag præsenteret tre spor, der skal hjælpe danske virksomheder, der oplever økonomisk modgang som følge af coronavirussen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop præsenteret tre spor, som regeringen vil arbejde i, for at sikre danske virksomheder mod de økonomiske konsekvenser, der kan følge af coronavirussen.

- Sagt direkte er vi bekymrede for, at ikke mindst nogle af de mindre virksomheder bliver nødt til at lukke, hvis man skal sende medarbejdere hjem og opretholde udgifter og samtidig ser, at ordrebøgerne bliver – ikke tomme, men at der i hvert fald er en nedgang, lød det fra statsministeren på et pressemøde mandag.

Regeringen vil dels fokusere på de brancher og sektorer, der beskæftiger sig med rejsende, turister, transport og oplevelser.

Her handler det om at finde de bedste løsninger på branchernes konkrete udfordringer, lød det fra statsministeren.

Derudover er det for mange virksomheder et spørgsmål om likviditet, sagde statsministeren. Hun nævnte, at politikerne nu skal diskutere konkrete tiltag.

- Det vil være at kigge ned ad et momsspor og et skattespor og udskyde nogle af de betalinger, virksomhederne løbende skal betale. Det kan være én af måderne, sagde statsministeren.

Endelig lød det fra Mette Frederiksen, at der bliver arbejdet på en model, der kan sikre kompensation til de arrangører, der står til at miste penge som følge af regeringens opfordring om, at alle større arrangementer skulle aflyses.

- Vi må sige, efter mange konsultationer og møder henover weekenden, at det kommer til at sætte sig hurtigere i den danske økonomi, end mange nok havde forventet, lød det opsummerende fra statsministeren.

Hvilke tiltag, arbejdet med de tre spor konkret skal udmønte sig i, er dog fortsat uklart.

Regeringen vil på et senere tidspunkt præsentere de konkrete tiltag.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Opfordring fik kritik

Meldingen kommer efter, at regeringen, med statsminister Mette Frederiksen i spidsen, fredag opfordrede alle arrangementer med over 1000 deltagere til at blive aflyst.

- Det er en opfordring, vi forventer bliver efterlevet. Det vil sige, at meldingen fra myndighederne er, at man skal aflyse arrangementerne, hvis det er med mere end 1000 deltagere, lød det fredag fra statsministeren.

Men den formulering mødte kritik, fordi der ikke var tale om et egentlig påbud. Det efterlod arrangørerne i en svær situation, lød det blandt andet fra Ronnie Hansen, der er direktør for sport, kultur og underholdning ved kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

Problemet var, forklarede Ronnie Hansen, at havde der været tale om et på- eller forbud fra regeringens side, var arrangørerne bedre stillet over for deres forsikringspartnere og publikum.

Men fordi der var tale om en opfordring, kom den endelige beslutning til at ligge på arrangørernes skuldre, og der derfor ville få betydeligt sværere ved at få dækket deres tab.

- Hvis det er en beslutning, du selv har truffet, så påhviler regningen også dig. Hvis det er en beslutning, regeringen har truffet for dig, så er det en helt anden situation, sagde Ronnie Hansen.