Coronavirus

Nye regler i danske lufthavne for passagerer fra coronazoner

Passagerne forbydes adgang til visse områder i lufthavnen og vil blive hentet i særlige busser.

Adgang forbudt.

Sådan vil det lyde, hvis man som passager ankommer til danske lufthavne fra højrisiko coronaviruszoner og vil ind på lufthavnsområder, hvor der er andre passagerer.

Det har myndighederne besluttet i forsøget på at bremse spredningen af coronavirus, oplyser Rigspolitiet.

- Ideen er, at disse passagerer skal udenom transithallen. De skal væk fra befærdede områder, som en transithal jo er, siger Rasmus Bernt Skovsgaard, politiinspektør i Københavns Politi, til TV 2.

Hvis man har været i de berørte højrisikozoner, såkaldte røde områder, vil man i stedet blive henvist til et sted i lufthavnen, hvor der ikke er andre passagerer.

Herfra vil man blive hentet i særlige busser og få tilbudt transport væk fra lufthavnen, hvis man ønsker det. Samtidig vil danske og udenlandske passagerer blive opfordret til at holde sig hjemme i 14 dage.

Og som noget nyt vil udenlandske passagerer blive tilbudt indkvarting i Forsvarets lokaliteter, hvis ikke man selv har mulighed for hjemmekarantæne, fortæller politiinspektøren.

Gælder kun højrisikozoner

Højrisikozonerne (røde zoner) er de områder, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til.

Her er et overblik over de pågældende områder og lande:

Allerede i brug

Det nye tiltag kom allerede i brug mandag, da et fly fra Milano med 27 passagerer og seks besætningsmedlemmer landede i København.

De blev efter landingen mødt af politiet og personale fra Københavns Lufthavn.

- Vi bragte alle passagerer hen til en modtagefacilitet, hvor vi fik en snak med dem, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

- De danske passagerer tilbød vi transport og opfordrede dem til hjemmekarantæne. De udenlandske passagerer fik mulighed for hjemmekarantæne i Danmark, og havde de ikke mulighed for det, tilbød vi dem indkvartering i Forsvarets lokaliteter.

Hvis de ikke ønsker hjemmetransport, kan de i princippet bare gå ned og blande sig med folk i metroen? Hvad nytter det så?

- Det er altid noget, man kan debattere. Det vigtige for os er at få dem væk fra de befolkede områder, og det må man sige en lufthavn er. Derfor er det vigtigt, at vi skal have dem udenfor og det har vi nu fået mulighed for, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Italien er hårdt ramt

Italien er det land i Europa, hvor flest personer er smittet med coronavirussen. Her er i alt 9172 blevet smittet, hvoraf 463 er døde, mens 724 er blevet helbredt.

Ud over de seks regioner, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til, fraråder ministeriet nu alle ikke-nødvendige rejser (orange zoner) til hele Italien og San Marino.

Det sker, efter at Italiens premierminister, Giuseppe Conte, mandag aften på et pressemøde om udbruddet af virussen i landet nu har erklæret hele Italien for "rød zone".

Det betyder, at der vil være restriktioner over hele landet, og man kun skal gå ud eller bevæge sig rundt, hvis man skal på arbejde, eller der er tale om livstruende situationer.

90 smittede i Danmark

Ifølge Johns Hopkins Universitetet, der laver en løbende optælling over smittede, døde og raskmeldte, er 113.584 blevet smittet på verdensplan.

I Danmark er 90 blevet smittet, mens antallet af personer i karantæne er 770.

Ifølge Statens Serum Institut er 1119 blevet testet for virussen.