90 danskere smittet med coronavirus - børn blandt smittede

Tidligere mandag var tallet 59.

Antallet af smittede med sygdommen covid-19 i Danmark er mandag eftermiddag steget til 90.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen pĂĄ sin hjemmeside.

Styrelsen har siden bekræftet tallet over for TV 2.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at antallet af personer i karantæne fortsat er 770, mens Statens Serum Institut oplyser, at 1119 er blevet testet for virusset SARS-COV-2.

Ingen i Danmark har mistet livet på grund af virusset, men Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste på et pressemøde tidligere i dag, at seks er indlagt - dog er ingen i kritisk tilstand.

Søndag var der 35 personer konstateret smittet. Det blev mandag formiddag opjusteret til 59 - og nu er tallet altså steget igen.

Børn blandt smittede

Blandt dem er flere børn.

Det siger Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Berlingske.

Det er rigtigt, at der er børn blandt de undersøgte og smittede

Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed,

- Det er rigtigt, at der er børn blandt de undersøgte og smittede, siger hun.

Direktøren ønsker ikke at fortælle, hvor mange børn der er tale om, eller hvor gamle de er. Hun ønsker heller ikke at fortælle direkte, om der er børn blandt de i hvert fald seks patienter, som er blevet indlagt på grund af smitte.

I en pressemeddelelse tidligere mandag opfordrede Sundhedsstyrelsen til, at man som dansker ringer, hvis man mistænker, at man er smittet med coronavirus.

Man skal altså ikke bare møde op hos lægen, da man i så fald risikerer at smitte andre. På styrelsens hjemmeside kan man finde information om, hvad man skal gøre, hvis man mistænker, at man kan være smittet.

Styrelsen har oprettet en hotline - en telefonlinje - hvor borgere med spørgsmål til coronavirus kan ringe ind. Nummeret er 70 20 02 33. Hvis man er sat i karantæne og vil i kontakt med sundhedspersonale, kan man ringe på et særligt nummer, der er forskelligt fra region til region.

En smittet pĂĄ natklub

Én af de smittede har været på natklubben Søpavillionen i København. Personen har torsdag aften og natten til fredag i sidste uge været på natklubben, og derfor bad Styrelsen for Patientsikkerhed alle, der har været på natklubben mellem klokken 23 og 02 torsdag aften og natten til fredag, om at blive hjemme i 14 dage.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være ĂĄrsag til milde forkølelser, men ogsĂĄ til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterĂĄr og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man fĂĄr af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Desuden kom det frem søndag aften, at nu to elever er smittet på Rysensteen Gymnasium, hvorfor at Styrelsen for Patientsikkerhed og rektoren i samråd valgte at lukke gymnasiet på ubestemt tid.

Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, forklarede på et pressemøde mandag, at myndighederne ikke ville tage nogle chancer, men at de samtidig ikke vil bekræfte, at der er tale om en reel smittespredning.

– Vi er forsigtige i forbindelse med Rysensteen, da vi ikke med sikkerhed kan sige, hvordan person nummer to er smittet. Vi er bekymrede. Og derfor lukker vi skolen, så vi kan undgå eventuelt smitte, sagde hun.

I sidste uge blev der fra regeringens side opfordret til, at arrangementer med over 1000 deltagere blev aflyst, og at man som dansker sĂĄ vidt muligt undgĂĄr at give hĂĄnd og kramme.

Det er et udtryk for "rettidig omhu" for at kunne trække en epidemi så langt hen på foråret og start sommer som muligt, sagde direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, mandag.

Udbruddet med coronavirussen SARS-COV-2 begyndte på et marked med dyr i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første smitte blev noteret 31. december 2019.