Coronavirus

Patient smittet med coronavirus - flere medarbejdere sendt hjem fra dansk hospital

Før isolation havde coronasmittet befundet sig på akutmodtagelsen. Ni hospitalsansatte er i karantæne.

En patient har siden fredag eftermiddag været indlagt på Nordsjællands Hospital Hillerød.

Lørdag blev det blev påvist, at patienten har covid-19.

Efterfølgende blev patienten isoleret.

Det oplyser Region Hovedstaden.

- Det er første gang, at vi har en patient, der kommer ind, uden vi kender status, sagde Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, på et pressemøde søndag.

Ifølge Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital Hillerød, er patienten en mand.

Anne-Marie Vangsted oplyser, at styrelsen kender til smittekæden. Derfor er der endnu ikke sporadisk smitte i Danmark. Ved sporadisk smitte kan man ikke spore smittetilfældet.

På pressemødet fremgik det, at patienten højst sandsynligt er blevet smittet af en person, der har været i udlandet.

Patienter og medarbejdere sendt i isolation

I en pressemeddelelse lød det tidligere, at otte medarbejdere fra hospitalet efterfølgende blev sendt i hjemmekarantæne. Det tal er på pressemødet blevet opdateret til ni.

Ifølge Jonas Egebart er sygeplejersker, to læger, en sekretær og en bioanalytiker fra Nordsjællands Hospital Hillerød blandt de ni hjemsendte.

Før isolationen havde patienten befundet sig på akutmodtagelsen på hospitalet.

- Patienten var blevet henvist til hospitalet af egen læge på grund af mistanke om lungebetændelse, sagde Jonas Egebart.

Ifølge det nationale beredskab er Nordsjællands Hospital Hillerød ikke en del af beredskabet mod coronasmitten.

- Man skal huske på, at patienten er blevet henvist med mistanke om lungebetændelse. Det er først, da vi ikke kan finde en forklaring på symptomerne, at vi mistænker coronasmitte, siger Jonas Egebart.

At, der møder en coronasmittet op i akutmodtagelsen, får umiddelbart ikke hospitalet til at ændre procedure.

- Vi sender personalet hjem af hensyn til forsigtighedsprincippet. Derudover følger vi de retningslinjer, som myndighederne udstikker, siger Jonas Egebart.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev orienteret om smittetilfældet lørdag aften. Styrelsen opdaterede senest antallet af smittede lørdag middag.

Den smittede er derfor smittetilfælde nummer 28 i Danmark.

Opsporingsarbejde i gang

Styrelsen for Patientsikkerhed og Nordsjællands Hospital Hillerød er i gang med at finde ud af, hvem patienten har været i kontakt med.

- De har opsporet patienter, der har haft tæt kontakt med den smittede, og har isoleret de patienter, der potentielt kan være smittet, siger Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Isoleret straks efter mistanke

Den smittede blev isoleret, så snart der var mistanke om coronavirus. Da smitten blev konstateret, begyndte opsporingsarbejdet på hospitalet. Det oplyser hospitalet.

- Det skal nævnes, at allerede ved ankomst til hospitalet, blev patienten og en ledsager påsat maske på grund af luftvejssymptomer.

- Patienten har altså haft værnemidler på, mens vedkommende har befundet sig på akutmodtagelsen, siger Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital Hillerød, i pressemeddelelsen.

Patienten er efter den positive prøve blevet overført til Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet.