Samfund

Hård kritik af regeringens corona-udmelding - uansvarligt og urimeligt, mener arrangør

Både udmeldingen om at aflyse arrangementer og de nye rejsevejledninger kan have økonomiske konsekvenser.

Når statsminister Mette Frederiksen opfordrer arrangører i Danmark til at aflyse begivenheder med flere end 1000 personer på gæstelisten, er det en skadelig udmelding for arrangørerne.

- Det er det, fordi det ikke er et reelt påbud, men en opfordring, som regeringen er kommet med, siger Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning ved kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, til TV 2.

Han forklarer, at mange arrangører har en særlig 'act of government' som en del af deres forsikring. Den betyder, at arrangørerne får deres tab dækket, hvis aflysningen er dikteret af myndighederne. Men i den konkrete situation er der netop ikke tale om en ordre.

Danske arrangører er dygtige og professionelle, der aflyser, når de får sådan en henstilling, siger han. Men når det kommer til det økonomiske tovtrækkeri bagefter, så er det arrangørerne, der ender med at skulle betale for aflysningerne.

Urimelig beslutning at pålægge arrangørerne

Foruden at sætte arrangørerne i en dårlig økonomisk position ved at opfordre i stedet for at beordre, så lægger regeringens opfordring også beslutningen hos arrangørerne.

Derfor beder myndighederne privatpersoner uden kompetent viden omkring coronavirusudbruddet om at vurdere, hvorvidt det er forsvarligt eller ej at afvikle et givent arrangement, mener Ronnie Hansen.

- Regeringen udliciterer et sundhedsfagligt ansvar til nogle mennesker, der ikke har en sundhedsfaglig baggrund, og det er problematisk. Hvis man ikke har fulgt en vag udmelding, og der så er en, der bliver smittet på ens spillested, hvem har så ansvaret?, spørger Ronnie Hansen.

Han fortæller, at han selv er tidligere ejer af Pumpehuset i København, hvor man kunne have 1000 gæster forbi i løbet af en aften - men ikke nødvendigvis samtidig. I et lignende tilfælde ville det være for svært for den enkelte arrangør at vurdere, hvor stor risikoen for smitte vil være, påpeger Ronnie Hansen.

Dansk Erhverv efterlyser politisk plan

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv siger til Jyllands-Posten, at de savner en politisk plan for at imødegå de økonomiske følger. Dansk Erhverv siger samtidig, at de støtter op om opfordringen fra regeringens side.

- Vi bakker op om opfordringen (om at aflyse store arrangementer, red.), for det er meget vigtigt, at der tages de nødvendige forholdsregler, udtaler direktør Brian Mikkelsen.

Problematikken ligger ifølge organisationen i, at virksomheder normalt ifølge epidemiloven kan søge om erstatning for eventuel tabt profit som følge af tvangsaflysninger fra myndighedernes side.

Fordi myndighederne ikke har påbudt arrangørerne at aflyse begivenheder, vil det betyde, at arrangørerne umiddelbart selv må dække udgifterne forbundet med aflysningerne. Derfor kritiserer Dansk Erhverv anbefalingen.

- Vi mener også, at der skal findes løsninger, der sikrer, at arrangørerne ikke lider store økonomiske tab, siger Brian Mikkelsen.

Esports-arrangør mener, regeringen skal tage ansvar

I et åbent brev til statsministeren skriver arrangøren af Copenhagen Games, Zahid Butt, at han føler sig ladt i stikken af myndighederne. Han forklarer, at han selv og mange andre arrangører har ventet længe på, at der skulle komme en officiel udmelding om, hvordan man skal forholde til coronavirusudbruddet.

Derfor er han skuffet over, at regeringen anbefaler at aflyse begivenheder i stedet for at beordre det.

- Det er mig en gåde, hvorfor du kun kommer med en anbefaling og ikke en decideret nedlukningsbeslutning, skriver Zahid Butt og fortsætter:

- Det er ikke på nogen måde ansvarligt eller rimeligt at sende den beslutning til eventarrangørerne, da vi ikke har den nødvendige faglige viden eller det samlede nationale indblik.

Derudover påpeger Zahid Butt, at det besværliggør hans beslutning om at afvikle Copenhagen Games eller ej, at statsministerens anbefaling udløber 31. marts. Copenhagen Games skal afvikles 8. april, hvilket betyder, at det egentlig ikke er omfattet af anbefalingen.

- Forsvinder virussen 31. marts, siden din anbefaling kun går der til?, spørger Zahid Butt.

Han beder derfor myndighederne revurdere deres anbefaling og om at være mere konkrete i udmeldingen om at aflyse begivenheder.

Ifølge Zahid Butt kommer der mellem 7000 og 10.000 gæster til Copenhagen Games.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Forbrugerne bliver også ramt af coronaforebyggelse

Udover udmeldingens eventuelle skadelige effekt på arrangører, så har en nyligt opdateret risikovurdering af hele verden på vegne af Udenrigsministeriets Borgerservice sat rejsende i en prekær situation.

For i hele verden mener ministeriet, at man nu skal være ekstra forsigtig. Det betyder ifølge pressechef hos rejseselskabet TUI, Mikkel Hansen, at flere og flere rejsende bliver interesseret i at høre om eventuelle risici forbundet med at rejse.

Og skulle man vælge ikke at tage af sted på baggrund af Udenrigsministeriets rejsevejledning, vil man ikke blive bedre stillet, blot fordi risikovurdering er blevet skærpet.

- Så længe at den kun er på gul, og der ikke frarådes rejser, så vil det ikke ændre på refunderingspolitik. Det er det kun i det tilfælde, at der frarådes rejser til et område, siger Mikkel Hansen.

Både udmeldingen om at aflyse arrangementer og den forøgede risikovurdering blev offentliggjort fredag.

Det har fredag ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men kulturminister Joy Mogensen skriver på Facebook, at hun har forståelse for, at kulturindustrien er frustreret. Hun beder dog alle om forståelse "for den svære opgave det bliver at håndtere denne virus".