GO'

27-årig kan ikke gå i høje hæle og stramme bukser - på grund af kommentarer

Mere end hver tredje kvinde på de danske it-studier har oplevet chikane og nedladende kommentarer. Tallet er endnu højere på arbejdspladserne.

”Du har DSL - dick sucking lips”.

Det er blot én af de sexistiske kommentarer, som 27-årige Christine Line Larsen har fået fra en mandlig medstuderende.

Hun studerer softwareudvikling i Odense - et studie, der er domineret af mænd, og hvor upassende spørgsmål og kommentarer til kvindernes udseende er hverdag, lyder det.

Og ifølge Christine Line Larsen kommer det fra både medstuderende og undervisere, fortæller hun i 'Go’ aften LIVE'.

En af de tilnærmelser, der står tydeligst for den 27-årige kvinde, kom fra hendes underviser, da hun planlagde en tur i havnebadet med to veninder.

- En mandlig underviser spurgte så, hvornår vi skulle det. Da vi endnu ikke havde planlagt det, bad han os sige til, så han kunne komme og kigge med, fortæller hun.

Efterfølgende valgte Christine Line Larsen at gå videre med oplevelsen. Men det kom der ikke meget ud af.

- Det blev undskyldt med, at det var onkelhumor, fortæller den 27-årige kvinde.

Et stort problem

For Christine Line Larsen har de mange episoder betydet, at hun har trukket sig fra studiets sociale arrangementer for at undgå flere kommentarer.

Og hun er ikke den eneste, der oplever chikane i it-branchen.

Det viser nye undersøgelser udarbejdet af KVINFO for it-fagforeningen Prosa.

Oplevelsen, Christine Line Larsen har haft med en af vores undervisere, er helt uacceptabel

Jens Mejer Pedersen, rektor ved UCL Odense

På it-studierne beretter 36,8 procent af de adspurgte kvinder, at de har været udsat for en eller flere krænkende handlinger.

På arbejdspladserne ligger tallet på hele 44,5 procent.

Anja Monrad, direktør og ansvarlig for Dell i Østeuropa, kan sagtens genkende det miljø, som Christine Line Larsen beskriver.

Selvom hun i flere år har kæmpet for kvinders rettigheder i netop it-branchen, er hun overrasket over, at chikane stadig er så udbredt blandt de unge på studierne.

Ifølge Anja Monrad skal majoriteten og dermed mændene hjælpe til for at ændre tonen.

- Man tænker måske ikke over, at den tone, man har indbyrdes, kan virke krænkende på andre, fordi der er flere af os. Og vi synes jo, det er sjovt, så hvis der sidder to ovre i hjørnet, som ikke synes, det er sjov, så er det deres problem. Men det er det ikke, siger Anja Monrad.

Kan ikke være sig selv

Det er ikke bare fredagsbarerne, som Christine Line Larsen har valgt at takke nej til, efter hun har oplevet chikane.

I dag kunne den 27-årige kvinde aldrig finde på at gå i stramme bluser, bruge læbestift eller gå i høje hæle, når hun skal ud på studiet.

- Jeg vil jo helt vildt gerne kunne stadse mig lidt ud. Men kommentarerne skræmmer mig væk, fortæller Christine Line Larsen.

På UCL Odense, hvor Christine Line Larsen studerer, kan rektor Jens Mejer Pedersen ikke genkende billedet.

- Jeg har aldrig fået præsenteret noget, der minder om det, du fortæller, men oplevelsen, Christine Line Larsen har haft med en af vores undervisere, er helt uacceptabel. Og de andre undervisere, hun efterfølgende er gået til, skulle have henvendt sig til mig. Det kan jeg ikke andet end at undskylde for, da det er mit ansvar, udtaler han til Berlingske.

Med sin fortælling håber Christine Line Larsen på at kunne få noget mere respekt ind i branchen, så hun i fremtiden kan gå glad på job - klædt som hun vil.

- Jeg har et inderligt ønske om at hjælpe med at gøre det her bedre. Og jeg brænder jo for mit fag. Så det her skal ikke få mig ud af det, siger hun.

Se hele indslaget med Christine Line Larsen i 'Go’ aften LIVE' på TV 2 PLAY.