Coronavirus

Syg dansk sergent vil testes for coronavirus - men han kan ikke få lov

Antallet af coronasmittede danskere er stigende. Men ingen kan komme ind fra gaden og få en test, selv om man har rejst i risikozone, siger ekspert.

Hvis man kommer hjem fra ferie og føler sig sløj, er man ikke nødvendigvis sikret en test for coronavirus.

Det kan den danske sergent Freddy Kristoffer Nielsen tale med om.

Forleden vendte han hjem fra ferie i den tyske by Heinsberg, der ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen i det vestlige Tyskland.

Her er 100 personer smittet med coronavirus, og op imod 1000 er i isolation. Tyskland er dog endnu ikke udpeget som risikozone.

Derfor kan Freddy Nielsen heller ikke blive testet. Selv om han føler sig syg.

Frivillig isolation

Han er nu gået i frivillig isolation i sit hjem i Karup. Dog uden at have vished for, hvad han fejler. Og det bekymrer.

- Jeg ville have det meget bedre, hvis jeg kunne være sikker på, at jeg ikke smitter andre. Men det er jeg ikke, så derfor har jeg taget mine forholdsregler, siger Freddy Nielsen til TV 2.

Lande med corona-smittespredning:

Kina: Udbredt

Singapore: Lokaliseret eller lavt niveau

Hong Kong: Lokaliseret eller lavt niveau

Japan: Lokaliseret eller lavt niveau

Syd Korea: Lokaliseret eller lavt niveau

Iran: Lokaliseret eller lavt niveau

Italien: Lokaliseret eller lavt niveau i regionerne: Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, og Veneto

Han vil gerne stille op til interview, men af hensyn til eventuel smittefare vil han ikke invitere journalisterne indenfor. Derfor foregår interviewet gennem en rude.

Ifølge en opgørelse fra Statens Serum Institut er antallet af testede på omkring 500 personer. Men der skal være begrundet mistanke, inden man bliver testet, forklarer seniorforsker Steen Ethelberg.

- Det skal være folk med relevante symptomer, og derudover skal de enten have været i et udsat område eller været sammen med personer, der er positive, siger han.

For Freddy Nielsen er det ikke så betryggende. Så han holder sig foreløbig bag lukkede døre i selvvalgt isolation.

- Det er sund fornuft, men man kan sikkert også kalde det en slags "ulven kommer". Sådan er det, siger han.

Daglig vurdering af nye risikozoner

Myndighederne i Danmark foretager daglig vurdering af nye risikozoner.

- Det er et spørgsmål om at bruge ressourcerne på den fornuftigste måde. Hvis man ikke opstiller kriterier, risikerer man, at sundhedssystemet bryder sammen, siger Steen Ethelberg.

Hvis du bliver syg

COVID-19 kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær. 

  • Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat for smitte. 
  • Hvis du indenfor de sidste 14 dage har været i et land med COVID-19 smittespredning (se tabel nedenfor), eller hvis du har været i tæt kontakt med en person med COVID-19, så ring til lægen hvis du er syg. 
  • Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.

Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region (Find nummer).

Sundhedsstyrelsen råder til, at man ringer til enten egen læge eller lægevagt, hvis man får symptomer. Man skal altså ikke sætte sig hen i venteværelset eller tage på skadestuen med risiko for at bringe smitten videre.

- Det er hele tiden med at finde balancen. Vi skal selvfølgelig undersøge folk, hvor der kunne være mistanke om coronasmitte, og på den anden side skal vi ikke undersøge for mange, siger direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Han henviser til, at det er vigtigt at finde den rette balance og rette fokus hen, hvor mistanken er størst. Altså folk, som har rejst i risikozoner.

- Vi har undersøgt mange hundrede danskere for mistanke om corona og påvist 15 tilfælde, så vi er et meget godt sted, synes jeg. Kernen i vores inddæmningstrategi er, at vi skal finde de smittede så hurtigt som muligt og sætte dem i karantæne, siger Brostrøm.