12-årig dansk dreng i fangelejr: De andre børn slår mig
Regeringen vil ikke hente danske børn hjem fra Syrien, fordi konsekvensen er, at forældrene også kommer tilbage til Danmark.
OPDATERING: Familien til den 12-årige dreng har indledningsvist besluttet, at hans ansigt må vises usløret. De har dog ønsket, at han bliver sløret på tv2.dk efter en uge, så han ikke skal leve med at have sit ansigt på internettet resten af sit liv. Dette ønske har TV 2 besluttet at efterkomme, og derfor er der nu lagt en sløring på hans ansigt.
Tårerne løber ned over kinderne på den 12-årige dreng. Den mørkegrønne dunjakke er trukket godt op om ansigtet, og huen godt ned over ørerne. Sagte og med øjnene stift rettet mod lommetørklædet i sine hænder fortæller han om sin største drøm.
- At komme væk.
Den danske dreng var seks år gammel, da hans forældre tog ham med til Syrien, hvor Islamisk Stat netop havde udråbt sit kalifat midt i den syriske borgerkrig.
I 2018, da et svækket Islamisk Stat havde mistet en del af sit territorium, prøvede familien at flygte.
Men de blev taget til fange, og faren, der er dansk statsborger med somalisk baggrund, blev fængslet, mistænkt for at have støttet terrororganisationen Islamisk Stat.
Moren, der er etnisk dansk, og deres fem børn blev ført til fangelejren al-Roj i det nordøstlige Syrien.
I al-Roj-lejren bor 1700 kvinder og børn fra 30 forskellige lande, og ifølge flere humanitære organisationer er der mangel på basale fornødenheder som mad, rent vand og adgang til lægehjælp i lejren. Ifølge TV 2s oplysninger er der ni børn og to voksne med dansk statsborgerskab i lejren.
- Jeg hader børnene her
TV 2 er på besøg i lejren og har fået mulighed for at tale med drengen. Da han bliver spurgt, hvordan han har det, falder svaret prompte:
- Ikke så godt. Jeg har ikke nogen bedste venner, som jeg kan lege med. Jeg sidder bare nede i teltet, siger han.
Og hvad med de andre børn?
- Jeg hader børnene her. De står bare, når vi går ud, og så slår de bare.
Hvad gør du så?
- Så slår jeg tilbage.
Hvorfor slår de?
Det ved jeg ikke.
TV 2 taler kort med drengens mor, som fortæller, at hun ikke længere støtter Islamisk Stat. Hun siger, at hun lader sin søn interviewe i håbet om, at det vil påvirke magthaverne, at de kan se og høre fra et af de børn, de forholder sig til i debatten. Men fordi besøgstiden er kortere end forventet, når TV 2-journalisterne ikke at lave et TV-interview med hende.
Faster frygter, at børnene dør
I Danmark er den 12-årige drengs faster bekymret for, hvad der sker, hvis familien ikke får hjælp til at komme ud af al-Roj-lejren.
- Hverken min svigerinde eller børnene kan holde ud at sidde dernede ret meget længere. Når jeg skriver med hende, kan jeg fornemme, at hun ikke kan klare det mere. Og så ender de med at dø, siger fasteren, der har somaliske rødder, til TV 2.
Kvinden er anonym af frygt for repressalier, fordi hendes bror og svigerinde har været hos Islamisk Stat. Hun har fuldmagt til at repræsentere familiens interesser, og siden de blev taget til fange for halvandet år siden, har hun løbende været i kontakt med Udenrigsministeriet for at bede om hjælp til at hente familien hjem til Danmark.
Men i oktober sidste år modtog hun et brev fra Udenrigsministeriets Borgerservice om, at det ikke kunne lade sig gøre.
- Som det blev oplyst på samrådet, finder regeringen, at fremmedkrigerne selv må tage ansvar for deres handlinger og for at have rejst ud med børn eller fået børn i konfliktzonen. Den meget vanskelige situation for børn i lejrene er således i sidste ende en konsekvens af forældrenes valg – en konsekvens som forældrene selv må tage ansvaret for, stod der i brevet.
Fasteren anerkender, at hendes bror og svigerinde selv har et ansvar for den situation, de befinder sig i.
- Men jeg ved, de har fortrudt det så inderligt, at de er taget derned. De fortryder så meget den situation, de har stillet deres børn i. Jeg tror, de straffer sig selv hårdest, siger hun.
Kan du forstå, at der er folk, der er bange for, at hvis de kommer her tilbage, at de kan finde på at begå terror?
- Det tror jeg ikke, de skal være så bange for. Jeg kender dem, og hvis de har gjort noget forkert, så kan det bevises. Folk skal straffes for det, de har gjort forkert, men jeg synes, det er mest fair at høre deres historie og ikke skære alle over en kam. Det er så vigtigt, siger fasteren.
Regeringen: Forældrene har vendt Danmark ryggen
Ifølge PET opholder mindst 20 børn af danske statsborgere sig i det kurdisk kontrollerede fangelejre i det nordlige Syrien. Primært i lejrene al-Roj og al-Hol. Børnene er i alderen 0-14 år.
Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste i november, at regeringen vil hjælpe børnene ud af lejrene og hjem til Danmark.
- Vi har som regering truffet den beslutning, at vi ikke tager børnene til Danmark, fordi deres forældre har vendt Danmark ryggen og har kæmpet for Islamisk Stat, og dermed har de truffet et valg på deres børns vegne, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i november til Ritzau.
Og det er stadig regeringens holdning, slår Socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, fast.
- Der er tale om mennesker, som har besluttet sig for at vende Danmark ryggen, rejse til Syrien og kæmpe for et grusomt terrorregime. Og dem synes vi ikke, Danmark skylder noget, siger han.
EL: Vil børnenes statsminister acceptere situationen?
Men det er ikke godt nok, lyder det fra Enhedslistens integrationsordfører, Rosa Lund. Enhedslisten mener, at danske børn i Syrien skal hentes hjem, også selv om det betyder, at deres forældre også skal rejse til Danmark. Og på optagelserne med den 12-årige dreng, mener Rosa Lund, det er åbenlyst, hvorfor den danske stat skal hjælpe dem.
- Nu ser vi endelig billeder fra de her lejre af børn, der taler dansk, som er i meget alvorlige situationer, og som vi kan se, gerne vil hjem. Jeg kan simpelthen ikke få det til at passe, at børnenes statsminister vil acceptere sådan en situation, siger Rosa Lund.
Den politiske ordfører, Jesper Petersen, anerkender, at det er voldsomme vilkår, som børnene lever under i Syrien, men han holder fast i, at hensynet til sikkerheden i Danmark vægter højere.
- Det er givetvis ikke noget godt sted at vokse op for et barn, og derfor er det her jo også et dilemma. Vi er bare nået frem til, at vores primære solidaritet må ligge hos danskerne, det danske samfund og vores sikkerhed herhjemme. Konsekvensen ved at tage de her børn tilbage vil være, at forældre, som vurderes til at være farlige, også vil komme tilbage, siger Jesper Petersen.
Børnene kan ifølge regeringen komme hjem efter en individuel vurdering, hvis de er i fare for at dø eller få alvorlige og varige men.
Kan huske skolen i Danmark
Selv om det er seks år siden, at den 12-årige dreng var i Danmark, kan han huske, at han gik i skole. Han gik i børnehaveklasse, da hans forældre tog ham med til Syrien.
- Det var godt, siger han.
Var det nogle søde kammerater, du havde?
- Ja, jeg kan kun huske Jabril.
Kunne du tænke dig at se ham igen?
- Ja.
Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at han kommer til at se sin ven igen.
Du kan se TV 2 Dokumentaren 'Mine børnebørn er fanget' torsdag klokken 20.45 på TV 2 eller nu på TV 2 Play.