Coronavirus

Frygter at løbe tør for mundbind – sygehuse skal prioritere operationer

Region Syddanmark har mundbind til to til tre uger endnu, fortæller koncerndirektør i regionen.

På grund af frygt for coronavirus har apoteker og Matas meldt hus forbi, når kunder er kommet ind for at spørge efter mundbind.

Nu oplever hospitalerne også manglen. Det skriver Fredericia Dagblad.

Det har fået Region Syddanmark til at tage fat i direktionerne på hospitalerne i regionen med besked om, at de skal prioritere operationerne. Færre mundbind betyder nemlig færre operationer.

- De skal lave en liste over de operationer, de vil prioritere, i tilfælde af at vi får en voldsom aktivitet på hospitalerne, mangel på personale eller mangel på engangsartikler - heriblandt mundbind, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

På nuværende tidspunkt er ingen operationer udskudt. Prioriteringen er en del af regionens ”beredskabsplan”, siger Kurt Espersen.

- Jeg har bedt dem om det her af rettidig omhu, så vi kan lave en hurtig prioritering, hvis vi står i en situation med coronavirus, lyder det.

Sygehusene i regionen er Sygehus Lillebælt, Odense Universitetshospital, Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus.

Mundbind i to til tre uger endnu

Mundbind er vigtige for at undgå at smitte andre og selv at blive smittet, når hospitalspersonalet behandler en patient. Det bæres altid under operationer, og man kan ikke bruge andet som eksempelvis et stykke stof foran munden.

- Der er forskel på mundbind. Nogle skal være uigennemtrængelige for væsker eller ånde, så der er forskellige kvaliteter. Så er der nogle specielle mundbind, vi skal bruge, hvis man bliver udsat for en patient smittet med coronavirus, hvor man skal håndtere dem nede i deres luftveje, siger Kurt Espersen.

Regionen har mundbind til to til tre uger endnu. Derefter, fortæller koncerndirektøren, har regionerne en aftale om at fordele mundbind indbyrdes. De regioner, der har flere mundbind, giver til dem, der har færre, fortæller koncerndirektøren. Derefter skal prioriteringslisten i spil.

Der har været coronavirus længe. Kan I være overraskede over, at I skulle have været mere forberedte?

- Jeg er ikke overrasket over, at det her er nødvendigt, men vi vil bare gerne være på forkant, hvis vi når dertil. Det er en sjældenhed, at vi løber tør for engangsmaterialer (som mundbind, red.), siger han.

Mundbindene bliver fremstillet på fabrikker i Kina, der er hårdt ramt af coronavirussen. Derfor er de ikke til at få fat i nu, fortæller koncerndirektøren. Derudover er der flere, der hamstrer dem, der er til at få fat i, tilføjer han.

Uvist hvor mange patienter

Kurt Espersen kan ikke udtale sig om, hvor mange patienter der bliver påvirket.

Han fortæller, at de operationer, der er i risiko for at blive udskudt, er dem, hvor man godt kan vente i en ”kortere tidshorisont” på at blive opereret.

Det er heller ikke til at sige noget om, hvor længe hospitalerne er nødt til at prioritere.

- Vi har ikke set nogle syge patienter med coronavirus på vores sygehuse, så det handler kun om at være på forkant med vores situation. Måske det aldrig bliver nødvendigt, siger Kurt Espersen.

Han understreger, at regionen prøver at skaffe flere mundbind fra leverandører fra både ind- og udland.

Ifølge TV 2 Østjylland er 70 ud af 100 patienters aftaler på afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital blevet aflyst. Det sker, efter at en læge er blevet smittet med coronavirus på en konference i München. En række kollegaer er derefter også blevet sendt i karantæne efter at have været i kontakt med vedkommende.