Coronavirus

TV 2-ansat i isolation flyttet fra familie: - Det hårdeste vi har prøvet

Jakob Tage Ramlyng fortæller, at der er bedring i hans tilstand.

Det var en lettere rystet Jakob Tage Ramlyng, der torsdag som den første dansker fik beskeden om, at han er smittet med coronavirus.

Han var blevet smittet på en skiferie i Norditalien.

TV 2 NEWS-redaktøren blev torsdag sat i isolation sammen med sin familie i familiens hjem. Her var beskeden, at de skulle opholde sig i 14 dage.

Men fordi Jakob Tage Ramlyngs kone og to børn siden er blevet testet negative for coronavirus, måtte han lørdag sige farvel til familien og midlertidig bosætte sig i en lejlighed alene.

Det hårdeste vi har prøvet

Familien vil nemlig få yderligere 14 dages karantæne fra det tidspunkt, han bliver erklæret rask, hvis de var blevet sammen.

- Det har været det hårdeste, vi har prøvet i hele det her forløb. Vi har hele tiden kunne holde fast i, at vi var os fire sammen, siger han.

Familien fik besked om, at Jakob Tage Ramlyng kunne gå i frivillig isolation fredag, men de valgte at vente til lørdag for at fejre den ældste søn, der havde fødselsdag om fredagen.

Lørdag ved 13-tiden pakkede NEWS-redaktøren så sine ting og flyttede ind i sin midlertidige lejlighed, som TV 2 har sat til rådighed for ham.

- Der var vi sgu kede af det, siger han om afskeden med sin familie.

Midt i den psykisk hårdeste periode i forløbet er der dog gode nyheder i forhold til hans fysiske tilstand.

- Jeg har det godt efter omstændighederne. Jeg vil sige, at jeg er på 95 procent. Man kan sammenligne det med den tilstand, man har dagen derpå, hvis man har drukket en halv flaske rødvin, siger han.

Har ikke haft feber

Jakob Tage Ramlyng har ikke været ramt af feber på noget tidspunkt i forløbet, og da det stod værst til, var han efter egen vurdering på 80 procent - med let hoste et par gange i timen og en smule kriller i halsen.

Det, der har fyldt mest, var de første dages selvvalgte tur i mediemøllen, hvor hans daglige job som redaktør blev vendt på hovedet, og han pludselig selv var historien.

- Nu har jeg som redaktør puttet folk i fjernsynet de seneste 10 år, så på den måde er det fair nok, at jeg giver lidt af mig selv, siger han om overvejelserne i forhold til at stille op.

Han fortæller, at han ikke fik sovet meget i dagene efter diagnosen, men at det er blevet normaliseret igen nu.

Det ligger på nuværende tidspunkt ikke helt fast, hvornår Jakob Tage Ramlyng kan komme ud til virkeligeheden igen som en rask mand.

Uvist hvor længe, han skal være isoleret

TV 2 har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvor lang tid det tager, før en coronapatient kan erklæres rask.

Her var svaret, at det er en klinisk vurdering fra sag til sag, og at det er den læge, der har den enkelte sag, der vurderer det.

Det er altså uvist, hvor længe han fortsat skal være i isolation. Det står i modsætning til de 16 TV 2-ansatte, der var i tæt kontakt med ham, inden han fik diagnosen. De er i gang med en karantæne på 14 dage.

Selvom der er uvished om, hvor længe isolationen varer, er Jakob Tage Ramlyng ved godt mod.

- Jeg har taget min gamle guitar med, som jeg ikke har fået spillet på i femten år, og så vil jeg genoptage jonglering, som jeg aldrig rigtig fik fat i.

Rørt over reaktionerne

Han fortæller desuden, at han lige har fået installeret chromecast på fjernsynet, så han kan se serier. Og så facetimer han med familien.

Han er overvældet og rørt over den reaktion, han har fået fra venner og kollegaer.

- Vi er nærmest blevet væltet af gode meninger fra venner og bekendte. Folk byder ind med de vildeste ting. Flere er kommet forbi med mad til os en dag, og børnenes kammerater har været forbi flere gange og hilse på uden for huset.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, understreger over for TV 2, at især danskere, der oplever symptomer på influenza, og som kommer fra lande med coronasmitte, ikke skal møde op hos lægen eller på akutafdelinger, men at man skal tage telefonisk kontakt i stedet.

- Man skal ikke gå i panik. Man skal være tryg ved, at vores sundhedsvæsen er klar - vi har ikke skruet op for beredskabet på fuld blus endnu, men det er vi klar til at gøre, hvis det bliver nødvendigt, siger Søren Brostrøm.