Samfund

Tvillingepar fjernet fra falsk rugemor - nu er forældrene blevet plejeforældre

De nu treårige piger er kommet hjem til den biologiske far og hans kone. Rugemoderen er fortsat sigtet for økonomisk bedrageri.

Historien om 'Den falske rugemor', dokumentaren, der sidste år blev sendt på TV 2, har taget en overraskende drejning.

Et dansk par er nu blevet plejeforældre for deres egne børn, efter at et tvillingepar på tre år mandag blev fjernet fra deres rugemor.

Det oplyser parrets advokat Louise Traberg Smidt til TV 2.

Det sker efter, at der blev lavet en forældrekompetenceundersøgelse i sagen. Den førte til, at tvillingerne akut blev tvangsfjernet fra rugemoderens varetægt og i stedet placeret i pleje hos deres biologiske far og hans kone, Annika. Parret lavede i 2016 en aftale med rugemoderen i håb om at blive forældre. Planen er, at de kan søge om fuld forældremyndighed på sigt.

- Det er enormt overraskende. Det er vildt for mine klienter. Det er helt ufatteligt, at det, de nærmest ikke havde turde håbe på, er sket, siger Louise Traberg Smidt til TV 2.

Er glade og leger

Hun fortæller, at kommunen, hvor rugemoderen bor, har vurderet, at børnenes trivsel, udvikling og sundhed var i fare, hvilket er årsag til, at tvillingerne nu er havnet hos parret.

Ifølge Louise Traberg Smidt var det meget overvældende for forældrene pludselig at blive ringet op og få beskeden 'nu skal I komme og hente jeres børn'.

- De er på ét punkt enormt glade over, at de nu kan få en relation til børnene. Men samtidig er de triste over, at det er på den her baggrund, at det sker. At det tyder på, at børnene ikke har haft det godt det sted, hvor de har været, siger hun.

Efter den biologiske far og hans kone Annika mandag hentede børnene, er det ifølge Louise Traberg Smidt gået godt. Tvillingepigerne har været glade og har leget.

- Det er gået over al forventning med at få dem hjem, for de har selvfølgelig været bekymrede for, hvad det er for nogle piger; om de er skadet og så videre, siger advokaten.

Beholdt tvillingerne selv

Sagen har indtil videre strakt sig over fire år og blev i 2019 beskrevet i dokumentaren på TV 2.

En dansk kvinde tilbød i foråret 2016 at være rugemor for Annika og hendes mand.

Parret betalte efterfølgende for en fertilitetsbehandling på Cypern, hvor rugemoderen fik lagt to donoræg befrugtet med Annikas mands sæd op i livmoderen.

Derfra gik aftalen langt fra som planlagt. Rugemoderen blev godt nok gravid, men det fortalte hun aldrig Annika og hendes mand, og efterfølgende beholdt hun de tvillingepiger, hun fødte i december for tre år siden.

Det fandt Annika ud af 15 måneder senere, da hun på rugemoderens Facebook-profil opdagede et billede af en tatovering, hun ville have lavet med fem børnenavne. Annika kunne genkende tre navne, som var de børn, rugemoderen havde i forvejen.

De sidste to navne kendte hun ikke. Deres fødselsdato var skrevet ved siden af navnene. De var født den samme dag og måtte altså være tvillinger.

Ud over Annika og hendes mand, har rugemoderen også ageret rugemor for et andet barnløst par. To dage efter at Annika og hendes mand fik lagt et donoræg op i rugemoderen på Cypern, fik også dette par lagt æg op.

De fik ligeledes besked om, at deres graviditet ikke var lykkedes, men fandt også efterfølgende ud af via Facebook, at rugemoderen siden havde født tvillinger.

En DNA-test viste i maj 2018, at Annikas mand er den biologiske far til tvillingerne. Siden blev rugemoderen sigtet for økonomisk bedrageri af Midt- og Vestsjællands Politi. Anklagemyndigheden skal nu vurdere, om der skal rejses tiltale i sagen.

Far er anerkendt på papiret

Efter fødslen havde rugemoderen den fulde forældremyndighed over børnene. Aftalen om, at hun skulle være rugemor for Annika og hendes mand, betragtes nemlig som ugyldig i det danske retssystem.

Det betyder, at det er rugemoderen, der betragtes som tvillingernes mor, fordi hun har født dem - uagtet at hun ikke har en biologisk relation til børnene.

Annikas mand er anerkendt som far på papiret, hvorfor han også skal betale børnepenge. Men dem har parret valgt ikke at betale.

Faren fik i august 2018 en aftale om samvær med børnene i en halv time hver anden uge. Men efterfølgende satte parret efter eget ønske samværet i bero, mens de ventede på en ny afgørelse fra Statsforvaltningen.

Den kom i denne uge og betød, at parret nu er blevet plejeforældre for tvillingepigerne, som de betalte den falske rugemor for at føde for dem.

Rugemoderen ønsker lørdag ikke at kommentere sagen overfor TV 2. Ifølge Louise Traberg Smidt har hun nu mulighed for at klage til Ankestyrelsen og senere til retten.

Annika er opdigtet navn. Da TV 2 bragte en dokumentar om sagen, ønskede hovedpersonerne at være anonyme, blandt andet for at det ikke skal gå ud over børnene.