Det ved vi om de fire coronasmittede danskere
Danmarks første corona-smittede havde svært ved at tro på det, da han fandt ud af det.
I løbet af de seneste tre dage er fire danskere blevet testet positiv for den nye coronavirus.
Her er hvad vi ved om de fire og deres situation.
1: TV 2-journalisten
Journalist Jakob Tage Ramlyng mødte onsdag ind på sit arbejde på TV 2 i København. Mandag var familien kommet hjem fra skiferie i Chiesa i Lombardiet i Norditalien med sin familie.
Tirsdag var hans kone og ene barn blevet syge med blandt andet feber og hoste, men Jakob Tage Ramlyng var rask og udviste ingen sygdomstegn. Konen kontaktede sin læge, der fulgte reglerne og bad konen om at betragte det som en almindelig virus, da området i Italien på det tidspunkt ikke var omfattet af Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Derfor skulle hun tage på job, når hun var rask, og derfor tog Jakob Tage Ramlyng ingen forholdsregler, da han var rask.
Derfor mødte han på arbejde onsdag morgen, men som dagen skred frem, fik han maveonde, og ved middagstid tog han hjem og kontaktede hans egen læge, der sendte tre af familiemedlemmerne til Roskilde Sygehus, hvor en læge med maske og handsker tog imod og førte dem ind på en stue, hvor der blev taget prøver.
Lige under 12 timer senere - klokken 02.30 torsdag nat - fik Jakob Tage Ramlyng besked om resultatet.
Han havde ikke sovet, og det kom han heller ikke til lige foreløbig. Han var som den første testet positiv for den nye coronavirus.
- Vi tænkte, at det er løgn, det kan simpelthen ikke være rigtigt. Vi var helt forvirrede, for hvad skulle der nu til at ske, sagde Jakob Tage Ramlyng torsdag.
Jakob Tage Ramlyng var blevet testet positiv. Restens af prøverne fra familien har været negative.
I første omgang blev Jakob Tage Ramlyng sendt i hjemmeisolation sammen med familien, men efterfølgende har han valgt at gå i isolation på en anden adresse, mens familien er i hjemmekarantæne.
16 af Jakob Tage Ramlyngs kolleger fra TV 2 er ligeledes sendt i karantæne ud fra et forsigtighedsprincip.
2: Manden, der gik syg rundt i ni dage
Samme dag som Jakob Tage Ramlyng fik den nedslående besked, valgte en mand af foreløbigt ukendt alder og ophav at ringe til sin egen læge. Ligesom TV 2-journalisten havde han været på skiferie i Norditalien.
Han var kommet hjem fra sin ferie i 15. februar. Tre dage senere – 18. februar – var han begyndt at hoste og have feber.
Lægen henviste manden til Rigshospitalet i København, hvor en halspodning bekræftede, at han var smittet med covid-19.
Styrelsen for Patientsikkerhed satte manden i hjemmeisolation med daglig tæt kontrol, mens den er gået i gang med at opspore personer, der kan have været i tæt kontakt med patienten i løbet af de ni dage, hvor han gik syg rundt i samfundet.
- Der går lang tid, hvor personen tror, det er almindelig influenza, og vedkommende henvender sig først til lægen, da det ikke går over, siger Anette Petri, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Manden fra Københavnsområdet skulle vise sig ikke at være den sidste, der fik taget en test fredag, som senere skulle vise at være positiv.
3: Hospitalsarbejderen
Fredag modtog en hospitalsarbejder på Aarhus Universitetshospital en besked fra sin italienske kollega, som han havde haft tæt kontakt med få dage tidligere på en konference i München. Kollegaen var testet positiv for covid-19.
Hospitalsmedarbejderen tog omgående hjem og isolerede sig. Senere fik han taget prøver, der viste sig at være positive.
Forud for beskeden fra sin italienske kollega havde han været på arbejde i tre dage, hvor han havde været i kontakt med kolleger og patienter. Derfor er 30 personer nu sendt i hjemmekarantæne.
Sundhedspersonale fra Aarhus Universitetshospital vil være i daglig kontakt med manden.
4. Personen, der havde tæt kontakt til nummer to
Søndag oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, at en fjerde person er smittet med virussen.
Ifølge styrelsen er personen i tæt kontakt med den anden dansker, der blev smittet og vedkommende er derfor allerede i hjemmekarantæne.
Det er endnu ikke oplyst, om der er tale om en mand eller kvinde.
Myndighederne understregede lørdag, at der er tale om smittespredning fra udlandet og til Danmark - og ikke en spredning internt i Danmark. Det er uklart, om myndighederne fastholder dette søndag efter det fjerde smittetilfælde.