Dansk medarbejder på hospital smittet med coronavirus - 30 i karantæne

Personen har været på konference i Tyskland.

Den tredje dansker er blevet smittet med den nye coronavirus.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse lørdag morgen.

På et pressemøde lørdag morgen oplyser myndighederne, at der er tale om en mandlig medarbejder fra Aarhus Universitetshospital. Hans prøve kom tilbage positiv fredag aften.

- Han har været på arbejde i tre dage, før han blev testet positiv, siger ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Lars Østergaard, på pressemødet.

Smittet i Tyskland

Manden har været på en konference i München, hvor personen formentlig er blevet smittet.

På konferencen var medarbejderen i tæt kontakt med en italiener, som var smittet.

Ifølge hospitalet forlod medarbejderen hospitalet, idet han fik at vide, at italieneren, som han havde mødt, var testet positiv. Medarbejderen satte sig selv i hjemmeisolation.

- Efter vi fandt ud af, at han var smittet, er vi gået i gang med at finde de personer, som han har haft kontakt med. Det drejer sig om både patienter og personale, der kan være i risiko for at have fået smitten overdraget til sig, siger Lars Østergaard.

30 i karantæne

Myndighederne oplyser, at der er 30 mennesker, der skal i karantæne.

- Vores strategi er fortsat, at vi hurtigt inddæmmer smittespredningen ved at diagnosticere sygdommen og behandle patienten under isolation. Samtidig foretager vi smitteopsporing og håndterer de personer, der har haft tæt kontakt med den smittede. De tætte kontakter taler vi med og foretager en konkret risikovurdering, siger direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted.

Sundhedspersonale fra Aarhus Universitetshospital vil være i daglig kontakt med manden.

Selvom der er tale om det tredje tilfælde i Danmark, så understreger myndighederne, at der er tale om smittespredning fra udlandet og til Danmark. Der er endnu ikke tale om spredning internt i Danmark.

Tre smittede på tre dage

Torsdag morgen vågnede Danmark op til nyheden om, at den første dansker var smittet med den nye coronavirus.

Manden, der arbejder på TV 2, blev omgående sendt i karantæne og efterfølgende blev flere medarbejdere på TV 2 sendt i hjemmekarantæne.

Fredag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at endnu en dansker havde fået konstateret covid-19. Manden var kommet hjem fra skiferie i Norditalien 15. februar og blev syg med hoste og feber med videre tre dage efter sin hjemkomst.

Manden henvendte sig telefonisk til egen læge 27. februar - ni dage efter de første symptomer - og blev herefter henvist til Rigshospitalet, hvor en halspodning bekræftede, at personen var smittet.

Op til i nat er der cirka 240 danskere, der er blevet testet for denne her nye virus, hvoraf tre af de her tests har været positive, fortæller Thyra Grove Krause der er afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut til TV 2.

- De fleste af patienterne er blevet testet de seneste dage, efter der kom et udbrud i Italien, siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed understreger, at det er vigtigt, at man ringer til sin egen læge eller lægevagten, hvis man inden for de seneste 14 dage har været i områder med udbredt smitte og har fået symptomer som feber, hoste eller åndenød.

Rådet gælder også, hvis man har været i tæt kontakt med en person, der er mistænkt eller har fået påvist sygdommen.