Coronavirus

Mindst 35 danskere beordret i hjemmekarantæne - og endnu flere gør det frivilligt

Flere større virksomheder har indført en række særlige regler for deres ansatte efter virusudbrud.

Et voksende antal danskere bliver i disse dage sat i hjemmekarantæne på grund af coronavirus.

Fra myndighedernes side er 35 i øjeblikket sat i karantæne, oplyser enhedschef Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Tallet kan udvikle sig dag for dag, siger hun.

Blandt de 35 er 16 medarbejdere på TV 2, der er sendt i to ugers hjemmekarantæne, fordi de har været i tæt kontakt med en kollega, der som den første dansker er bekræftet smittet med den nye coronavirus. Siden er endnu en dansker bekræftet smittet.

Men selvom der herhjemme endnu kun er påvist få smittetilfælde, har en række større danske virksomheder valgt selv at sende medarbejdere i hjemmekarantæne.

 • DSB har sendt syv medarbejdere hjem, fordi de under en forretningsrejse til Israel har boet på et hotel, hvor der har boet sydkoreanere, som senere er testet positive for covid-19.
 • TDC har bedt ti medarbejdere gå i frivillig hjemmekarantæne i 14 dage, efter de har været i kontakt med personer, som potentielt kan være smittet af coronavirus. To personer fra en samarbejdspartner er af samme grund gået i hjemmekarantæne, skriver Ekstra Bladet.
 • Danfoss har fra tirsdag beordret 14 dages hjemmearbejde for ansatte, der har været i Kina, Singapore, Sydkorea og det nordlige Italien.
 • A.P. Møller-Mærsk har bedt medarbejdere, der har været i Sydkorea, Norditalien eller Kina, arbejde hjemmefra i 14 dage.
 • Vestas har bedt medarbejdere arbejde hjemme så vidt muligt, og i nogle tilfælde kan en decideret frivillig hjemmekarantæne komme på plads.
 • Rockwool har sendt nogle af sine danske medarbejdere hjem, efter de er vendt tilbage fra områder, der er ramt af den frygtede coronavirus, skriver Licitationen.
 • TV 2 har fra fredag indført særlige regler for medarbejdere, der kommer hjem fra lande eller områder med forhøjet smitterisiko for coronavirus. Medarbejderne må ikke møde på TV 2s lokationer i Odense, København eller Aarhus i en periode på 14 dage efter hjemkomst.

Andre virksomheder har ikke sendt medarbejdere i karantæne, men har indført en række særlige regler efter den seneste tids virusudbrud.

 • Grundfos har aflyst alle planer om at deltage på konferencer og indført restriktioner på, hvem der kan komme ind på Grundfos' arealer.
 • ISS har indskærpet sin rejsepolitik, hvilket betyder, at forretningsrejser til udlandet kun gennemføres, hvis det er forretningskritisk og godkendt af et medlem af direktionen.
 • SAS har nedsat en særlig taskforce, der løbende anbefaler, hvad luftfartsselskabet bør gøre. Endnu er der ikke kommet restriktioner på medarbejdernes rejser.
 • Carlsberg har suspenderet alle "ikke-forretningskritiske" rejser til Kina, og enhver rejse til Kina kræver en særlig godkendelse fra selskabets ledelse i Kina.
 • Arla har indstillet alle rejser til såkaldte high risk-områder. Det drejer sig om landene Kina, Hong Kong, Sydkorea, Iran, Singapore, Norditalien, Bahrain og Japan, skriver Agriwatch.
 • Lego læner sig op ad myndigheders anvisninger og retningslinjer og opfordrer sine medarbejdere til at vaske deres hænder ofte og blive hjemme, hvis de føler sig dårligt tilpas, skriver DR.

Dansk Industri (DI) anbefaler ikke sine medlemmer at sende medarbejdere i karantæne per automatik, alene fordi medarbejderen har været i berørte områder. Men brancheorganisationen udtrykker forståelse for, hvis der er virksomheder, der ønsker at gå skridtet videre end myndighedernes anbefalinger.

- Hvis en virksomhed vurderer, at det kan skabe mere ro, hvis hjemvendte medarbejdere ikke kommer ind på kontoret men arbejder hjemme i stedet, forstår jeg det godt. Det må den enkelte virksomhed vurdere fra sag til sag. DI bakker 100 procent op om myndighedernes anbefalinger, siger underdirektør og afsætningspolitisk chef Peter Thagesen.