Coronavirus

Hvordan kunne yngre læge dø af coronavirus, når ældre er mest udsatte?

Mængden af virus og immunforsvarets reaktion er afgørende.

Mere end 2800 personer er på verdensplan bekræftet døde som følge af sygdommen covid-19.

Blandt andet en 44-årig kinesisk mand i Filippinerne, en 39-årig mand fra Hongkong og den 34-årige læge Li Wenliang fra Wuhan, der som en af de første prøvede at advare om den nye coronavirus.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det dog primært ældre og personer med kronisk sygdom, der har en forøget risiko for at blive syge af virussen.

Så hvad er årsagerne til, at personer i 30'erne og 40'erne kan dø af covid-19?

Immunforsvarets respons og mængden af virus, man bliver eksponeret for, er afgørende, forklarer Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, til TV 2.

Mængden af virus er afgørende

- Hvis en person bliver udsat for meget smitte ad gangen, yngre som ældre, kan det i værste fald være med døden til følge, siger professoren.

Det er svært at afgøre, hvor meget smitte en enkelt person skal eksponeres for, før det er kritisk, da det er forskelligt fra person til person.

Men bliver kroppen udsat for mange viruspartikler, vil det slå lungecellerne ihjel.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, siger til TV 2, at netop mængden af smitte kan være årsagen til, at den 34-årige kinesiske læge døde af virussen.

- Man kan nemt forestille sig, at den kinesiske læge blev meget kraftigt eksponeret via sit job og derfor fik en stor virusdosis. Det vil påvirke ens risiko for at blive alvorligt syg, forklarer han.

Se her, hvordan virussen kan smitte:

Immunforsvaret kan ødelægge væv

Hvordan ens immunforsvar reagerer på coronavirussen spiller også en afgørende rolle.

Hos nogle mennesker kan immunforsvaret reagere for aggressivt på virussen og dermed angribe de inficerede celler.

Det vil få mange af cellerne til at gå i stykker, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- I værste fald kan de ødelagte celler føre til væskeophobning i lungerne. Og til sidst forsvinder muligheden for at trække vejret, siger professoren.

Allan Randrup Thomsen mener, at den 34-årige kinesiske læges immunforsvar kan have været svækket, da han blev smittet.

Han var måske stresset over situationen på det tidspunkt, forklarer han, og det kan have været skidt for hans immunforsvar, der kan have været mere modtageligt for sygdom.

Ældre og svækkede er stadig mest udsatte

Ifølge virologen er dødeligheden af coronavirussen på verdensplan omkring to procent. Det er markant lavere end covid-19's søstersygdomme MERS og SARS, der ligger på henholdsvis 34,4 og 9,6 procent.

Men de to procent er meget ulige fordelt, hvis man kigger på alder, viser de foreløbige opgørelser i Kina over næsten 80.000 patienter.

- Der er næsten ingen døde blandt dem, der er yngre end 55 år - og fra 60 år og opefter stiger dødeligheden, siger Allan Randrup Thomsen.

Det skyldes, at immunforsvaret bliver mindre effektivt, jo højere alderen er.

- Risikoen stiger i takt med alderen, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Samtidig kan underliggende sygdomme som diabetes, overvægt og hjertekarsygdomme være med til at sætte immunforsvaret yderligere under pres.

Se her, hvilke symptomer der er på sygdommen: