Endnu en dansker smittet med coronavirus

De danske myndigheder forventer flere smittetilfælde. Professor kalder det uheldigt, at smittet har gået syg rundt i dagevis, inden han blev testet.

En patient på Rigshospitalet i København er fredag blevet testet positiv for coronavirus. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Personen kom hjem fra skiferie i Norditalien 15. februar og blev syg med hoste, feber med videre tre dage efter sin hjemkomst.

Ifølge Statens Serum Institut, der fredag aften har udsendt en pressemeddelelse, er der tale om en mand.

Manden henvendte sig telefonisk til egen læge 27. februar - ni dage efter de første symptomer - og blev herefter henvist til Rigshospitalet, hvor en halspodning har bekræftet, at personen er smittet.

- Vores strategi er fortsat, at vi hurtigt inddæmmer smittespredningen ved at diagnosticere covid-19 og behandle patienten under isolation, samtidig med at vi opsporer og håndterer de personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, siger direktør hos Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Hos Rigshospitalet bekræfter pressekonsulent Jacob Gyldenløve Aaen overfor TV 2, at en patient er testet positiv for coronavirus.

- Rigshospitalet blev en del af coronaberedskabet i tirsdags. Nu er der sĂĄ testet en person positivt hos os, siger han.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at Rigshospitalet vil være i daglig kontakt med den smittede mand.

Mindst 35 i hjemmekarantæne

Styrelsen for Patientsikkerhed har sat manden i hjemmeisolation med daglig tæt kontrol. Styrelsen for Patientsikkerhed er samtidigt gået i gang med at opspore personer, der kan have været i tæt kontakt med patienten.

- Der går lang tid, hvor personen tror, det er almindelig influenza, og vedkommende henvender sig først til lægen, da det ikke går over, siger Anette Petri, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Anne-Marie Vagnsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, indrømmer det bliver svært at spore corona-smittet nummer tos kontakter.

Anne-Marie Vagnsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger, at der nu forestår et større detektiv-arbejde med at finde frem til de kontakter, den smittede har haft inden testen viste sig positiv.

- Nu er det vores opgave, at finde ud af, hvad det er for nogle kontakter, vedkommende har haft i den periode.

Anne-Marie Vagnsted afviser, at det er en umulig opgave i dette tilfælde, hvor personen gik mange dage inden vedkommende blev konstateret smittet.

- Nej, det behøver det ikke være. Men det er jo klart, at jo flere dage, der er gået, jo sværere og mere tidskrævende bliver det, siger Anne-Marie Vagnsted.

At det bliver sværere på grund af den lange tidsperiode er professor i eksperimentel biologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, enig i.

- Set fra et smittemæssigt synspunkt er det uheldigt, at personen har gået rundt så længe ude i samfundet, om man så må sige, og smitte. For det har jo helt klart betydning. Der vil være en smitterisiko for dem, han har været sammen med, siger.

Hidtil er mindst 180 personer blevet testet for coronavirus i Danmark. Og en række er blevet sendt i hjemmekarantæne, fordi de har været i kontakt med en smittet. Heriblandt er 16 ansatte på TV 2. Det var en TV 2-medarbejder, der torsdag som den første dansker blev konstateret smittet.

Tidligere fredag oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, at 35 danskere i øjeblikket var sat i hjemmekarantæne, men at tallet løbende kunne ændre sig. Flere virksomheder har derudover selv sendt et antal medarbejdere hjem, for eksempel fordi medarbejderne har været i smitteområder eller har været i kontakt med smittede.

Hos Statens Serum Institut er man ikke overrasket over endnu en dansker er konstateret smittet.

- Vi har siden det første tilfælde af ny coronavirus i Danmark i går modtaget mange prøver fra patienter med luftvejsinfektioner – primært folk der er vendt hjem fra de berørte områder i Norditalien. Og vi forventer flere prøver de næste dage, indtil landets hospitaler selv er i stand til at udføre den nye analyse, siger Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut.

Forventer flere smittede

Sundhedsstyrelsen meldte fredag ved middagstid ud, at man forventede flere coronasmittede i Danmark.

Der er i øjeblikket omkring 85.000 smittede globalt, mens snart 3000 er døde som følge af virussen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har fredag hævet sin risikovurdering for spredning og virkning af covid-19 til højeste niveau.